AfterDawn logo

Microsoft vastaa kritiikkiin: Windows 10 kerää tietoja syystä

Manu Pitkänen Manu Pitkänen
4 kommenttia

Windows 10 aiheutti kuukausi kaksi sitten myrskyn vesilasissa käyttöehtojensa vuoksi. Kriitikot haukkuivat uutta käyttöjärjestelmää tiedonkeruualustaksi, jolla yritettäisiin vain kerätä Microsoftin palvelimille mahdollisimman paljon tietoja käyttäjistä mainosten kohdentamisen parantamiseksi.

Microsoft on itse ollut varsin hiljaa, minkä vuoksi kohu sai kasvaa omalla painollaan sensaatiohakuisen median antaen sille lisää vauhtia. Radiohiljaisuuden keskellä ohjelmistojätti on kuitenkin rakentanut tietopakettia, jolla yritetään vastata niin kuluttajien kuin IT-ammattilaistenkin kysymyksiin.

Käyttöjärjestelmäyksikköä johtava Terry Myerson alleviivaa yhtiön virallisessa blogissa julkaistussa viestissä, että Windows 10 kerää tietoja käyttäjistä vain palveluiden parantamiseksi ja jokainen voi halutessaan kieltää tietojen luovutuksen. Esimerkiksi OneDriven on tutkailtava tallentamiasi tiedostoja, jotta se voisi indeksoida tiedostosi haun helpottamiseksi ja Cortanan on päästävä käsiksi yhteystietoihisi ja kalenteriisi, jotta se voi tehdä haluttuja toimenpiteitä näissä sovelluksissa.


Myerson korostaa kirjoituksessa lisäksi, ettei Microsoft koskaan käytä sen asiakkaiden tiedostojen tai sähköpostien sisältöä mainosten kohdentamiseen, tosin kuin jotkut kilpailevat yritykset (kuten Google).

4 KOMMENTTIA

guy_fawkes1/4

Windows: "Panoptikon on filosofi Jeremy Benthamin 1700-luvun lopussa kehittämä vankilatyyppi. Siinä vankeja pystytään tarkkailemaan helposti ilman, että vangit tietävät, milloin heitä tarkkaillaan. Panoptikon-periaatetta on käytetty myös psykiatrisissa sairaaloissa."

Ainoa mitä voit tehdä, on luottaa Microsoftin, massiivisen korporaation sanaan. Siinä kaikki. Koodi on suljettu ja täppien klikkaukset eivät kytke pois oikeasti yhtään mitään. Illuusio siitä että käyttäjä olisi muka kontrollissa siitä mitä koneessa tapahtuu.

Nykyään voi siirtyä jo huoletta pois Microsoftin ikeestä ja toimistoratkaisuna toimii ehdottomasti LibreOffice 5.

Lumikki2/4

Kuka sanoo että käyttäjä tarvitsee mitään noista ominaisuuksita joita varten tietoja kerätään. Kyse on yhtiön omasta yksipuolisesta päätöksestä eli minkä se katsoo olevan sen asiakkaan tarve, vaikka kyse on oikeasti heidän omasta tarpeesta.

Voihan nuo kytkeä pois jos tietää ja osaa, mutta yhtiö luottaa siihen että käyttäjä "Ei tiedä" tai "Ei osaa" asiaa. Sen sijaan että yhtiö kunniallisesti valistaisi sitä asiakastaan asiasta ja kysyisi luvan, johon se asiakas voisi oikeasti vastata kyllä tai ei.

Kyse ei ole siitä miksi tietoja kerätään oli se mihin tarkoituksen tahansa vaan että ei kysytty lupaa siihen tai edes kerrottu siitä asiakkaalle niin että he oikeasti tietäisivät asiasta.

muppis3/4

Ainahan tuollaiseen tiedonkeruuseen on syy. Sen verran iso operaaatio, että ei edes MS:n kokoinen firma tee sitä huvikseen. Se, että on syy oikeasti tuotteen kehittäminen vai rahan tekeminen suoraan sillä datalla voi olla sitten kaksiteräinen miekka.

hakke704/4

Niin kauan, kun linux rämpii suossa, voi MS tehdä miltei mitä huvittaa.

TÄMÄN UUTISEN KOMMENTOINTI ON PÄÄTTYNYT