AfterDawn logo

TV-ohjelmien nettitallennuksen hinta nousee Soneralla – vain yksi keino välttyä

Manu Pitkänen Manu Pitkänen
14 kommenttia

Suomessa on jo useamman vuoden ajan väännetty kättä verkkotallennuspalveluiden laillisuudesta ja korvaustavoista. Keskustelua on hallinnut erityisesti TVKaistan tapaus, mutta yleisemminkin on mietitty pitäisikö "etätallennuksesta" pilveen maksaa yhtään ylimääräistä oikeudenomistajille, kun tallentavan digiboksin tekemistä paikallisista kopioistakaan ei tarvitse maksaa (laitteen hintaan aiemmin sisällytettyä hyvitysmaksua lukuun ottamatta).

Jo vuoden 2014 alussa isot operaattorit ja tekijänoikeusjärjestöt pääsivät sopimukseen nettitallennuspalveluiden jatkumisesta. Tuolloin ehdotuksissa puhuttiin määräaikaisista tallenteista (eli tallennetut ohjelmat tuhoutuisivat automaattisesti määräajan jälkeen) sekä tallenteisiin lisätyistä mainoksista, joita ei voisi hypätä yli. Pöydällä oli myös viiden euron lisenssimaksu, jonka operaattorit tilittäisivät kutakin asiakasta kohden oikeudenomistajille.

Lopulliseen sopuun päästiin keväällä ja tarvittu lainsäädännöllinen muutos astui voimaan kesällä. Muutosten johdosta Sonera on ilmoittanut perivänsä Sonera Viihteen tallennusominaisuudesta 2,48 euron lisähintaa (per kuukausi). Lisämaksu tulee voimaan 1. marraskuuta. Jos kyseistä verkkotallennusmaksua ei halua maksaa, on tallennusominaisuus kytkettävä pois päältä.


Soneran mukaan verkkotallennusmaksu ei koske Sonera Viihteen mobiili- ja nettipalvelua, jonka tallennusominaisuus on valinnainen maksullinen palvelu.

14 KOMMENTTIA

muppis1/14

Kun mikään ei riitä.

recoil2/14

Äänestäkää lompakolla ja heivakkaa v...uun tuo palvelu..:)

Agent_0073/14

Myös Maxivisionilla tallennuspalvelusta on nykyään pakko maksaa. Aiemmin peruspakettiin kuului 5 tuntia tallennustilaa, mutta tuon muutoksen myötä sitä ei ole enää.

Snifferr4/14

Maksetaan tyhjästä...eiku. Ei makseta. V**un ahneet TO idiootit taas.

ArttuH5N15/14

Lainaus:

määräaikaisista tallenteista (eli tallennetut ohjelmat tuhoutuisivat automaattisesti määräajan jälkeen) sekä tallenteisiin lisätyistä mainoksista, joita ei voisi hypätä yli.

Pitäkää tunkkinne.

extralow6/14

Mulle on tulossa soneralta kohta kuitu, taidan ottaa elisa viihteen siihen....

Lumikki7/14

Nykyään idea liiketoiminnassa ei ole saada kuluttajalle aina vain parempia tuotteita tai palveluja rahaa vastaan. Vaan että miten kuluttajaa voidaan aina vain rahastaa enemmän voiton maksimoinnin takia. Jos et maksa lisää niin ole ilman. Kohta toisiaan ollaan siinä tilanteessa että kuluttaja on ilman ja se on todella ikävää kaikille osapuolille. Liian usein tänäpäivänä liiketaloudessa näkee jonkun sanovan, jos et suostu niin ole ilman.

On erittäin loogista että paremmasta joutuisi maksamaan enemmän mutta siitä ei ole yleensä kyse vaan että supistetusta versiosta voi maksaa vähemmän. Esimerkiksi yritys haluaisi tehdä jotain hyvää, mutta voiton maksimointi sanelee että nuo asiat jätetään pois koska se kuluttaja maksaa "vähemmästäkin" eli huonommasta. Tämä kaikki aiheuttaa sen että ihmiset ovat aina vain yhä tyytymättömämpiä tuotteisiin ja palveluihin, koska niissä näkyy rahastuksen maku. Kysymys on että aiheuttaako rahan ahneus sen että tuote tai palvelu tekee hidasta kuolemaa liiallisen rahastuksen takia eli se asia ei olekkaan oikeasti enää rahansa arvoinen. Tarkoitan, ei se ole typerä joka pyytää liikaa vaan se joka maksaa. Mutta liialla ahneudella voi tukahduttaa koko liiketoiminnan. Myyjä yliarvio oman tuotteensa merkityksen kansalaiselle.

Joskus jopa rahalla ei saa enää kunnollisia palveluita tai tuotteita vaan jokin taho, yleensä TO-Mafia tai vain yleinen kilpailu, on pilannut sen tuoteen tai palvelun omilla tarpeillaan. Esimerkiksi, DRM voi usein tehdä asioista lähes käyttökelvottomia tietyissä tilanteissa.

Tässä uutisen asiassa voitaisiin väitellä että onko edes TO-mafialla moraalisesti oikeuksia veloittaa tallenteista yksityiseen omaan käyttöön. Lopulta kyse olisi kuitenkin ihan siitä miten kukin ihminen haluaa haluaa asiaa nähdä. Toisaalta se että onko oikeutta tehdä jotain tai ei, se ei oikeasti merkitse mitään vaan se että haluaako kuluttaja maksaa asiasta. Kuinka moni liiketoiminta "tukahtuu" siihen että TO-Mafia väittää olevansa oikeutettu saamaan rahaa asiasta. Vaikka he ovat usein jo kerran saaneet rahansa siitä samasta asiasta. Kuinka kauan Tekijäoikeus voi toimia yhteiskunnassa ihan omilla säännöillään, jotka eivät ole linjassa yleisen liiketoiminnan kanssa.

teme5658/14

Ainakin suomalaisilla TV-kanavilla on jo nykyään aika kattava "tallennuspalvelu". Paremmin se tunnetaan nimillä uusinnat ja uusintojen uusinnat.

Kuka oikeasti haluaa maksa lisää siitä, että saa tallentaa verkkopalveluun ohjelmia, jotka tulevat vähintään vuoden välein uudestaan televisiosta?

Bazilli9/14

Onneksi voi tallentaa omalla kovalevylle mitä huvittaa ihan sähkölaskun hinnalla.

user@org (vahvistamaton)10/14

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti Bazilli:

Onneksi voi tallentaa omalla kovalevylle mitä huvittaa ihan sähkölaskun hinnalla.

Kopiointimaksu menee nykyään valion vererahoista ja jotain maksaa se rautakin, siihen nähden uutisen muutamaeroa ei kuullosta pahalta, tosin uutisoidussa palvelussa tallennusmaksu ei ole koko palvelun hinta.

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti muppis:

Kun mikään ei riitä.


Aijemmin ko palveluiden tarjoajat ovat hinnoittelleet tuotteensa ilman sisältömenoja, ilmeisesti tiukassa kilapailutilanteessa tehty hinnoittelu ei kestä täysimääräisesti kustannusten nousua. (tuutinen ei kertonut paljonko sisältö Soneralle maksaa)

jollajolla (vahvistamaton)11/14

Elisalta tiedustelin asiasta niin sieltä vastattiin, että kyseinen muutos koskee kaikkia operaattoreita mutta elisa ei tee muutosta palvelun hintoihin asiakkaan suuntaan :) jatkossakin tyytyväinen elisan asiakas.

jap3e (vahvistamaton)12/14

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti jollajolla:

Elisalta tiedustelin asiasta niin sieltä vastattiin, että kyseinen muutos koskee kaikkia operaattoreita mutta elisa ei tee muutosta palvelun hintoihin asiakkaan suuntaan :) jatkossakin tyytyväinen elisan asiakas.

Tää on ihan totta, itse kyselin myymälässä samaa ja kertoivat ettei asiakkaalle tule tästä mitään lisäkuluja toisin kuin DNA:lla ja Soneralla! Vaihtui kyllä Sonera Viihde Elisan vastaavaan niin että heilahti. Tuo hinnannostohan on samalla irtisanomisperuste.

Uuden boksin sain käyttöön saman tien kun myymälästä hain ja nettikin vaihtuu Elisalle parin viikon sisällä, siihen asti Soneran kuitu toimii normaalisti.

cbmhtj13/14

Vaikka Elisa ei ota tällä hetkellä mitään lisämaksua ohjelmien tallentamisesta. Niin aina kannattaa muistaa, että mitään "ilmaista lounasta" ei ole. Vaan ennen pitkään Elisakin joutuu perimään asiakkailtaan tuon lisämaksun. Sillä noitten ohjelmien tallentamiseen nettiin on kaavailtu joka vuosi lisenssimaksun nostoa. Ja näin ollen Elisakin joutuu ennen pitkään pakosta kaivamaan kuvetta ja ottamaan lisärahaa maksaa joka ko. asiakkaan tallenteista.

user@org (vahvistamaton)14/14

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti cbmhtj:

... Vaan ennen pitkään Elisakin joutuu perimään asiakkailtaan tuon lisämaksun.
... Ja näin ollen Elisakin joutuu ennen pitkään pakosta kaivamaan kuvetta ja ottamaan lisärahaa maksaa joka ko. asiakkaan tallenteista.


Elisa tiettävästi ole saanut mitään vapautusta, eli maksu menee siltäkin.

Se onko Elisan nyky hinnoittelussa huomioita tuo hinta, vai ei on toinen juttu, jos ei niin onko siellä ollut enemmän löysää hinnoittelussa, jos valmiit tinkiin, vai onko kyse markkinaosuuden hakemisesta.

Noin suoraviivaisesti ajattelen kuluttajan etu jos voi valita ja maksaa vain jos haluaa tallennuksen.

TÄMÄN UUTISEN KOMMENTOINTI ON PÄÄTTYNYT