AfterDawn logo

AMD julkaisi uudet teholuokan Fury-näytönohjaimet

Manu Pitkänen Manu Pitkänen

Piirisuunnittelija AMD uudisti tänään grafiikkaohjainmallistoaan esittelemällä uudet 300-sarjan R9-näytönohjaimet sekä kaikkein tehokkaimpiin järjestelmiin suunnatut Fury-ohjaimet.

Julkistustilaisuudessa huomio keskittyi luonnollisesti uutta HBM-muistiteknologiaa hyödyntäviin Radeon R9 Fury-näytönohjaimiin (Fiji), joita AMD jaksoi markkinoida Ultra HD- ja VR-pelaamiseen soveltuvina kortteina. Teknisesti kovinkaan paljoa uutta AMD ei tilaisuudessa päässyt paljastamaan, kun lähes kaikki yksityiskohdat vuotivat nettiin jo aikaisemmin.

Vesijäähdytetyn Fury X -ohjaimessa on yhteensä 4096 stream-ydintä ja grafiikkaohjaimen kellotaajuus kohoaa 1050 megahertsiin saakka. HBM-muistia (4096-bit) ohjaimesta löytyy neljän gigatavun verran. Hintaa ohjaimelle on lätkäisty 649 dollaria. Suorituskyvyllisesti se asemoituu Nvidian GeForce GTX 980 Ti:n kilpailijaksi. Satasen edullisemmasta ilmajäähdytteisestä Furystä löytyy myös neljä gigatavua HBM-muistia, mutta stream-ytimien määrä on "vain" 3584 kappaletta.


Pykälän verran edullisemmassa R9 390X:ssä ytimien määrää on pudotettu entisestään 2816 kappaleeseen.

Tilaisuudessa AMD esitteli myös Fury Nanon. Kyseessä on R9 290X:ään nähden puolet pienempi ja Fiji-grafiikkasuorittimeen perustuva ohjain. Fury-ohjaimet tulevat myyntiin kuluvan kesän aikana.



TÄMÄN UUTISEN KOMMENTOINTI ON PÄÄTTYNYT