AfterDawn logo

Nvidian CEO ei malta odottaa kertoa tulevista näytönohjaimistaan

Panu Roivas Panu Roivas
1 kommentti

Nvidia julkisti vastikään viimeisimmän neljänneksen tuloksensa, joka jäi 134 miljoonaa dollaria voitolliseksi. Samalla Nvidian CEO hehkutti yrityksen tulevia tuotteita, kuten Pascal-arkkitehtuurin näytönohjaimia, jotka julkaistaan ensi vuoden puolella.

Nvidian Pascal-arkkitehtuuri tulee olemaan yritykselle yhtä merkittävä muutos kuin Kepler oli aikanaan verrattuna Fermiin. Uudet piirit tehdään todennäköisesti TSMC:n 16 nm prosessilla, ja käytössä on Nvidialle ensi kertaa myös HBM-muistit. Tarkalleen ottaen kyseessä on HBM:n toinen versio, sillä HBM tullaan näkemään ensimmäistä kertaa tositoimissa jo AMD:n toimesta kesäkuun loppuun mennessä. Nvidia paljasti myös ensimmäisten Pascal-piirien koodinimet: PK100 ja PK104. Oletettavasti kyseessä on korvaajat nykyiselle GM200 ja GM204 -piireille, eli Titan X:lle sekä GTX 980/970 -näytönohjaimille.


Uusi muistitekniikka mahdollistaa kuitenkin ensi vuonna parhaimmillaan 32 Gt muistilla varustetut kortit. Nvidia povaakin paljon uuteen Pascal-arkkitehtuuriin ja HBM2-muisteihin, sillä sen HPC-käyttöön tarkoitettuja Pascal-arkkitehtuurin laskentakortteja tullaan näkemään ainakin kahdessa supertietokoneessa, Summit ja Sierra. Pascal tuo mukanaan myös NVLink-teknologian laskentakorttien väliseen yhteydenpitoon, ja käytännössä se korvaa Nvidian ja IBM:n kehittämissä supertietokoneissa pöytäkonepuolella käytetyn PCIe-väylän.

Nähtäväksi jää, miten hyvin Nvidialta onnistuu uuden arkkitehtuurin sekä uuden prosessitekniikan haltuunotto samaan aikaan siirtyessä HBM2-muistitekniikan käyttöön. Nvidia ei ole antanut Pascal-korteille tarkempaa aikataulua kuin 2016, ja 16/14 nm prosessitekniikalle tulee olemaan enemmän kysyntää kuin tarjontaa. Ensimmäisenä jonossa on luonnollisesti Apple ja Qualcomm, jotka tulevat todennäköisesti viemään valtaosan tuotannosta. Joka tapauksessa HBM2 tulee ainakin perinteisten pelinäytönohjainten saralla tuomaan merkittävän muutoksen, josta saadaan esimakua jo muutaman viikon sisään AMD:n toimesta.

1 KOMMENTTI

Vilperi131/1

32Gt? Eli siis DX12 myötä on mahdollista olla 128Gt vramia koneessa kiinni?(dx12 muistin stackaus toivottavasti toimii hbm(2) muisteilla)

TÄMÄN UUTISEN KOMMENTOINTI ON PÄÄTTYNYT