AfterDawn logo

Tutkijat tekivät läpimurron akkuteknologiassa – puhelimien lataushuolet historiaa?

Manu Pitkänen Manu Pitkänen
4 kommenttia

Stanfordin yliopiston tutkijat kertovat tehneensä läpimurron alumiinia anodina käyttävän akun kehityksessä. Tutkijat haaveilevat jo sen voivan korvata nykyiset litiumioniakut.

Alumiini-ioniakkujen heikkona puolena on tähän asti ollut niiden huono kestävyys: akkujen kapasiteetti alkaa pienentyä jo sadan latauskerran jälkeen. Käyttämällä tietyntyyppistä grafiittia katodina, tutkijat onnistuivat nostamaan kestävyyttä noin 7500 latauskertaan. Myöhemmin tehtyjen kokeiden perusteella akku säilyttäisi kapasiteettinsa kymmenien tuhansien latauskertojen jälkeenkin.

Tutkijoiden kehittämän akkutyypin etuja ovat myös hyvä mekaaninen kestävyys (kestää taivuttamista), turvallisuus (ei syty palamaan kuten litiumakut) ja edullisuus (alumiini on halvempaa kuin litium). Loppukäyttäjää ajatellen kaikkein suurin etu on kuitenkin alumiiniakun nopea lataaminen, älypuhelimen akun kerrotaan latautuvan täyteen noin minuutissa.


Kaikki näyttäisi olevan kohdillaan uudentyyppisessä alumiiniakussa, mutta muutamat seikat estävät sen kaupallistumisen. Tutkijat haluavat parantaa vielä akusta saatavaa jännitettä, joka tällä hetkellä on kaksi volttia. Lisäksi akun energiatiheys vaatii edelleen tutkimustyötä.

4 KOMMENTTIA

RekookeR1/4

"Tutkijat haluavat parantaa vielä akusta saatavaa jännitettä, joka tällä hetkellä on kaksi volttia."

2 volttia riittää jo moneen laitteeseen. Mun hiiri käyttää 1.2 volttista paristoa ja kamera kahta 1.5 voltin.

PJL782/4

Eikös näitä akku-uutisia ole jo ihan pilvin pimein. Missään kuitenkaan se ei näy, ainakaan vuosiin. Tekniikka kehittyy, mutta koska joku niistä tulee oikeasti ekana ja on se varteenotettava korvaaja vanhalle.

arcanix3/4

Originally posted by PJL78:

Eikös näitä akku-uutisia ole jo ihan pilvin pimein. Missään kuitenkaan se ei näy, ainakaan vuosiin. Tekniikka kehittyy, mutta koska joku niistä tulee oikeasti ekana ja on se varteenotettava korvaaja vanhalle.

Onhan näitä kahden viikon välein, ja tuo grafiitti vilkkuu joka uutisessa. Sitä vaan ei pystytä vielä kaupallisesti tuottamaan bulkkina niin nämä tyssää käytännön sovelluksissa jo tähän.

wipe20004/4

Kyllähän tämä(kin) julkaistujen tietojen mukaan voisi olla se läpimurto, joka korvaa nykyiset li-ion akut. Mutta niin on kieltämättä ollut moni aiempikin uusi akkuteknologia. Alumiini-ioniparistoja (ei-ladattavia) on kuitenkin käytetty jo kauan mm. sotilaslaitteissa, joissa hinta ei ole ongelma. Samalla laillahan litiumkin tuli aikanaan ensin ensin käyttöön paristoissa, kunnes niistä lopulta saatiin kehitettyä myös uudelleenladattavia.

En itsekään näe oikeasti mahdottomana ongelmana, jos akun jännite on vain 2 volttia. Mutta tästä suomennoksesta saakin hieman eri käsityksen kuin aiemmin lukemastani englanninkielisestä - siinä ongelmaa kuvattiin niin, että aiemmin jännite tippui vielä tuosta 2 voltista jo satojen latauskertojen jälkeen kun tämä ryhmä sai sen nyt kestämään tuolla tasolla 7500 kertaa. Tosin oli siinäkin todettu, että 2 V ei riitä nykylaitteille.

Tokihan nykyinen mobiilielektroniikka on suunniteltu ~4.2 V:lle ja kieltämättä voi olla haastavaa saada esim. radiolähettimestä riittäviä tehoja noin matalalla jännitteellä. Mutta ei sen nyt pitäisi olla mahdotonta käyttää kahta akkua sarjassa, käyttää välissä jännitettä nostavaa hakkuria tai kehittää piirejä ja teknologioita niin, että jo 2 V riittää niille.

Suurin ongelma mobiililaitemielessä on mielestäni se, että teho-tilavuussuhteen sanotaan olevan huonompi kuin nykyakuilla. Hintaa suurempi ongelma kun on nykyakkujen koko - siis se, että käytettävissä oleva tilavuus rajaa laitteisiin mahdutettavaa akkukapasiteettia.

TÄMÄN UUTISEN KOMMENTOINTI ON PÄÄTTYNYT