AfterDawn logo

Syksyn kiinnostavimmat tabletit: Vertailussa iPad Air 2 ja Nexus 9

Manu Pitkänen Manu Pitkänen
1 kommentti

Tämän syksyn kaikkein kiinnostavimmat tablet-päivitykset rysähtivät julki tällä viikolla kun Google esitteli HTC:n kanssa luodun Nexus 9:n ja Apple päivitti iPad Airin toiseen sukupolveen.

Tablet-julkistusten kiinnostavuutta lisää se, että tekniikan osalta ne ovat erittäin lähellä toisiaan. Useimmissa Android-tableteissa käytetään 16:9-kuvasuhteen näyttöä, jota on kritisoitu tablettien kohdalla pystyasennossa liian kapeaksi ja vastaavasti vaaka-asennossa liian matalaksi (toisaalta kuvasuhde takaa, ettei videoiden toistossa tarvitse tuijotella mustia surureunoja). Nexus 9:ssä on tehty irtiotto tästä kaavasta ja siirrytty 4:3-kuvasuhteeseen, jota iPadissä on käytetty alusta lähtien. Tämän seurauksena Nexus 9:n ja iPad Air 2:n IPS-näyttöjen resoluutiokin on sama.

Molemmista tableteista löytyy myös 64-bittiset tuplaydinsuorittimet. IPad Air 2:n tapauksessa suoritin on Applen itse kehittämä A8X ja Nexus 9:n kohdalla Nvidian Tegra K1 (2,3 GHz). Apple ei ole tapansa mukaan paljastanut mitä näytönohjainta A8X:ssä käytetään, mutta merkit viittaisivat Imaginationin PowerVR GX6650 (iPhone 6:n A8:ssa on GX6450 ja X-malleissa on yleensä käytettä hieman tehokkaampaa ohjainta). AnandTechin vuoden alussa esittämän vertailun perusteella GX6650 ja Tegra K1:n Kepler-ohjain olisivat suorituskyvyllä mitattuna yhtä tuhteja paketteja.


Air 2:n näytönohjaimen lisäksi tabletin keskusmuistin määrää ei tiedetä, mutta iFixitin purkuartikkeli paljastaa tämänkin yksityiskohdan lopulta. Ennakkohuhuissa pidettiin todennäköisenä, että Apple olisi tuplannut muistin määrän kahteen gigatavuun. Nexus 9:ssä on kaksi gigatavua keskusmuistia.

Samankaltaisuuksia voidaan listata lisääkin: kaksi mikrofonia, MIMO-tekniikkaa tukeva 802.11ac-yhteys ja kahdeksan megapikselin pääkamera. Akkukestokin on samaa luokkaa Wi-Fi ja matkapuhelinverkossa (n. 10 ja 9 tuntia).

Erojakin laitteiden välillä on. IPad Air 2:ssa on sormenjälkilukija, heijastuksia vähentävä kalvo ja M8-liikepiiri, minkä lisäksi se on ohuempi kuin Nexus. Toisaalta Nexus 9:ssä on eteenpäin suunnatut stereokaiuttimet, LED-salama ja NFC. Hinnastakin löytyy eroa 110 euron verran.

Nimi Apple iPad Air 2 Google Nexus 9
Koko 240 x 170 x 6,1 mm 228 x 154 x 7,95 mm
Paino (Wi-Fi / LTE) 437 / 444 g 425 / 436 g
Runko Metallia Metallireuna / muovinen takaosa
Käyttöjärjestelmä iOS 8 Android 5.0
Näyttö 9,7" (2048 x 1536 pikseliä) 8,9" (2048 x 1536 pikseliä)
Suoritin A8X (64-bit, tuplaydin) + M8 Tegra K1 (64-bit, tuplaydin, 2,3 GHz)
RAM Ei tiedossa 2 GB
Yhteydet 802.11ac, Bluetooth 4.0, (LTE) 802.11ac, Bluetooth 4.1, NFC, (LTE)
Sormenjälkilukija Kyllä Ei
Kamera Takana 8 MP (f/2,4)
Edessä 1,2 MP
Takana 8 MP (f/2.4, LED-salama)
Edessä 1,6 MP
Tallennustilaa 16 / 64 / 128 GB 16 / 32 GB
Akkukesto (Wi-Fi) 10 h 9,5 h
Äänentoisto Kaiutin pohjassa Eteenpäin suunnatut stereo-kaiuttimet
Hinta (alk.) 509 € 399 €


1 KOMMENTTI

RekookeR1/1

Aika pienet ovat erot. Itse kallistuisin iOSn takia tuohon kalliimpaan, vaikka sitten joutuukin tinkimään äänenlaadusta. NFC tabletissa kuulostaa aika turhalta.
Tegra on vielä tänä vuonna valmistettu isommalla viivaleveydellä kuin A8, siinä mielessä Air 2 on kehittyneempi. 4:3 tuo plussaa molemmille.

TÄMÄN UUTISEN KOMMENTOINTI ON PÄÄTTYNYT

Seuraa! Kirjekuoren symboli
Uutiskirje
Threadsin logo
Threads
Blueskyn logo
Bluesky
Mastodonin logo
Mastodon
Sulje palkki