AfterDawn logo

Nvidia päivitti suunnitelmiaan: Maxwellin jälkeen 3D-muistit ja NVLink

Panu Roivas Panu Roivas

Nvidian CEO Jen-Hsun Huang piti tänään keynote-esityksen GPU Technology Conference-tapahtumassa San Josessa, jossa käytiin läpi Nvidian tulevaisuuden suunnitelmia. Nvidia on jo ehtinyt julkaista ensimmäisen Maxwell-arkkitehtuurin näytönohjaimen GTX 750 Ti:n muodossa, mutta yritys on jo kovaa vauhtia kehittämässä Maxwellin seuraajaa.

Aiemmin Maxwellin seuraajan nimi oli Volta, mutta Nvidia on sittemmin muuttanut mielensä, ja uusi arkkitehtuuri tunnetaan nyt nimellä Pascal, viitaten 1600-luvun ranskalaismatematiikko Blaise Pascaliin. Pascalin uutuudet ovat jo vuosia odoteltu useammasta kerroksesta koostuva 3D-muisti, Unified Memory, NVLink ja Pascal Module.

kuvat: Anandtech


Käytännössä muistipiirit ladotaan päälekkäin ja yhdistetään Through-Silicon via -tekniikalla. DRAM-piirit asetetaan suoraan GPU-piirille, ja näin ollen muistia saadaan pakattua entistä pienempään tilaan, ja samalla muistikaistaa saadaan lisättyä merkittävästi. Nvidia lupailee 3D-muistin tuovan moninkertaisen muistikaistan, lisäävän muistikapasiteetin yli kaksinkertaiseksi sekä nelinkertaistavan energiatehokkuuden.

Intelin ja AMD:n tavoin myös Nvidia on siirtymässä yhdistettyyn muistiavaruuteen, eli jatkossa CPU ja GPU pystyvät vaivattomampaan yhteistyöhön keskenään, siinä missä ennen tätä varten oli jaettava erillisset resurssit.

NVlink on Nvidian korvike PCI-E-väylälle CPU:n ja GPU:n väliseen kommunikointiin. Nvidia lupailee NVLinkille yli 80 Gt/s kaistaa, 5-12x PCIe 3.0 -liitäntöjen nopeus.

Nvidian on luonnollisesti myös keksittävä tapa, jolla NVLink saadaan koneisiin, ja tähän auttaa Pascal Module, joka sisältää NVLinkin ja Nvidian GPU:n. Pascal-moduulin on tarkoitus mahtua pienen muotokertoimen laitteisiin, ja on noin kolmasosa PCIe-kortin koosta.

Nvidia lupailee Pascal-sukupolven kortteja vuodelle 2016, joten sitä ennen on vielä luvassa hyvä tovi Maxwell-näytönohjaimia.

TÄMÄN UUTISEN KOMMENTOINTI ON PÄÄTTYNYT