AfterDawn logo

WikiLeaks vuoti: Vapaakauppasopimuksesta katkeraa kalkkia kuluttajille

Manu Pitkänen Manu Pitkänen
4 kommenttia

WikiLeaks-sivusto on julkaissut ison valmisteilla olevan Trans-Pacific Partnership -vapaakauppasopimuksen immateriaalioikeuksia koskevan luonnostekstin. Tekstin perusteella sopimuksen osapuolina oleviin maihin yritetään saada voimaan aiempaa tiukemmat patentteja, tekijänoikeuksia ja muita immateriaalioikeuksia koskevat lait.

TPP-sopimuksessa määritellään WikiLeaksin mukaan samanlaisia valvontaan ja toimeenpanoon liittyviä pykäliä, joita aiemmin yritettiin saada ajettua kiistanalaisten ACTA- ja SOPA-sopimuksen avulla. Vaikka TPP:n osapuolina onkin Tyynen valtameren rannikkovaltiot Australiasta Yhdysvaltoihin, ollaan Euroopan ja Yhdysvaltojenkin välillekin sorvaamassa samanlaista TTIP-sopimusta (Transatlantic Trade and Investment Partnership).

The Sydney Morning Heraldin haastatteleman immateriaalioikeuksien asiantuntijan, Matthew Rimmerin, mukaan sopimus on hyvin selkeästi kirjoitettu monikansallisten yritysten etujen suojelemiseksi. Niin viihde-, lääke- kuin IT-teollisuuskin hyötyisivät siitä. Kuluttajien oikeudet ovat jääneet sivurooliin. Rimmerin mukaan TPP on kuin isojen yhtiöiden joululahjatoivelista.

4 KOMMENTTIA

Lumikki1/4

Tuossa näkee hyvin miten "omaisuus" on se vaikuttava asia kun tehdään päätöksiä. Eli "rikkaat" suojelevat itseään tekemällä "lakeja" jotka ovat heidän eduksi. Vaikka kyseisten päättäjien olisi alunperin tarkoitus ajaa koko kansan etuja.

Koko yhteiskunta ja sen vaikeudet ovat lähtöisin juuri yrityksien kautta tapahtuvasta omaisuuden jakamisesta. Yhä useammin yritys vähentää työvoimaa ja lisää automaatiota, tavoitteena suuremmat voitot. Eli yritysten pohjimmainen taustaidea on luoda varallisuutta yhä harvempien käyttöön. Koko maailmassa on tietty määrä varallisuutta ja yhä suurempi osa siirtyy aina vain suurempien yritysten käyttöön. Suurimmat yritykset ovat jo liikevaihdoltaan suurempia kuin pienten valtioiden vuosittaiset budjetit.

Kun te mietitte miksi asiat on yhteiskunnassa niin huonosti niin miettikää missä se varallisuus eli raha oikein on. Saako kansalainen enää edes peruspalveluja kuten ennen vai onko säästötoimet vienyt nekin. Tavallisten kansalaisten hyvinvointi on kiinni valtioiden päätöksistä eli suojeleeko kukaan kansalaisia. Vai onko liiketaloudesta tullut niin tärkeä että kansalaisten hyvinvointi on toisarvoinen rahaan verrattuna.

Tekijäoikeuksien ja patenttien perusidea on taata yksilölle omaisuus (rahaa) kaikien muiden kustannuksella. Ongelma ei ole että ei kunnioiteta tekijän työtä, vaan että sillä ahneudella ei ole mitään rajaa. On hyvä että ymmärretään liiketaloutta, mutta jos kansalla ei ole rahaa niin yhteiskunta ei voi hyvin. Kun liian paljon kansan varallisuutta siirtyy tietyille tahoille niin koko yhteiskunta sairastuu.

Missä ovat nuo artikkelin isot yritykset eli kenelle se varallisuus siirtyy?

tataka2/4

@1 niin no vapaakauppasopimuksessa on myös sellainen kohta että yritykset voivat haastaa valtion oikeuteen ja vaatia miljardikorvauksia esim saksassa ydinvoiman lopettamisen takia vaaditaan vain 3.3 miljardia euroa teoreettista voittoa ja suomessa jos valtio estää kaivoksen koska pohjavedet vaarassa voisi yritys haastaa suomen oikeuteen ja vaatia satoja miljoonia euroja korvauksia. ja hauskin on se että ne tuomarit ovat yksityisten yritysten lobbaamia ja valitusoikeutta ei ole.

eu tulee aika kalliiksi suomelle, 700 miljoonaa euroa joka vuosi plus miljardien pelastuspaketit sekä jos yrityksille maksetaan vielä moraalittomasti niiden haastettua oikeuteen vielä 0,5-5 miljardia euroa vuodessa niin taitaa tulla pikkaisen leikkauksia peruspalveluihin ja veronkorotuksia jotka osuvat eniten pieni ja keskituloisiin. eihän rikkaita voi tietenkään saati veronkiertäjä suuryrityksiä voi laittaa maksamaan veroja.

ps verotuksesta vielä se että jos suomen pääomatuloverotus olisi eu keskiarvossa tulisi suomen valtiolle ja kunnille 4 miljardia euroa lisää ja jos tanskan tasolla n. 8 miljardia eroa vuodessa...

AhKeefas3/4

Kun Laittomuus lisääntyy, niin useimpien Rakkaus kylmenee...

avthein4/4

Kyseessä markkinafasismi jossa ahneus pyhitetään demokratian, valtioiden perustuslakien ja ihmisoikeuksien edelle.

TÄMÄN UUTISEN KOMMENTOINTI ON PÄÄTTYNYT