AfterDawn logo

AMD:lta "maailman nopein mobiilinäytönohjain" vanhalla piirillä, uudella nimellä

Teemu Laitila Teemu Laitila

AMD on julkaissut uuden kannettaviin tietokoneisiin tarkoitetun lippulaivanäytönohjaimen, jonka yhtiö mainostaa olevan maailman nopein. Radeon HD 8970M on tarkoitettu erityisesti pelikannettaviin, joilla on tarkoitus korvata työpöytäkokoonpanot pelikäytössä.

Radeon HD 8970M perustuu AMD:n Graphics Core Next -arkkitehtuuriin ja verrattuna muihin 8000M-sarjan ohjaimiin se tarjoaa roimasti enemmän tehoa kuin halvemmat mallit. AMD:n oma vertailutaulukko kertoo strategiset tiedot.


Kuten Anandtech huomauttaa, taulukosta kuitenkin puuttuu edellisen 7000M-sarjan mobiiliohjaimet, joita tarkastelemalla huomattaisiin, että Radeon HD 8970M on käytännössä Radeon HD 7970M varustettuna 900 MHz:n Boost-kelloilla, jotka sen edeltäjästä puuttuvat. Kyseessä on siis sama piiri ajuritason muutoksilla.


Joka tapauksessa kyseessä on tehokas näytönohjain, joka AMD:n mukaan on parhaimmillaan jopa 50 prosenttia nopeampi kuin Nvidian tehokkain mobiiliohjain. Väitettä vahvistetaan taulukolla, jossa vertailuun käytetyt pelit kuitenkin on valittu strategisesti AMD:n kannalta suosiollisin kriteerein, joten tosimaailmassa luvut saattavat jäädä vaatimattomammaksi.


Nvidialta odotetaan seuraavaksi sen vastausta mobiiligrafiikoiden yläpäähän. Tulossa on GTX 780M, joka toteutuksesta riippuen tarjonnee hyvän vastuksen AMD:n tuoreelle päivitykselle.

Ensimmäinen Radeon HD 8970M -ohjaimeen perustuva laite tulee olemaan MSI:n 17,3 tuuman näytöllä varustettu pelikannettava GX70, jossa prosessorin tehtäviä hoitaa AMD:n neliytiminen A10-5750M.

TÄMÄN UUTISEN KOMMENTOINTI ON PÄÄTTYNYT