AfterDawn logo

Bill Gates: Tabletit eivät sovi luokkahuoneisiin

Manu Pitkänen Manu Pitkänen
6 kommenttia

Applen iPadien ja iBook-kirjojen tärkeimpiin kohdemarkkinoihin kuuluvat opiskelijat ja koulutusta tarjoavat laitokset. Esimerkiksi San Diegon koulupiiri investoi 15 miljoonaa dollaria iPad 2 -taulutietokoneisiin. Muuallakin maailmassa koulukirjat ovat alkaneet vaihtua tabletteihin. Bill Gates ei ole kuitenkaan vakuuttunut tablettien soveltuvuudesta opetuskäyttöön.

Tableteilla on ollut todella huono historia opetuskäytössä, Microsoftin perustaja kommentoi Chronicle of Higher Educationin haastattelussa. Hänen mielestä oppimisessa on kyse muustakin kuin pelkästään lukemisesta. Opiskelijoiden ja koululaisten pitää myös kirjoittaa, eivätkä tabletit ole omiaan tässä tarkoituksessa. Näppäimistön ansiosta tietokoneet soveltuvat tablettia paremmin kouluihin, Gates kertoo.


Joissakin tutkimuksissa on havaittu, että opiskelijat saavuttivat parempia tuloksia lukiessaan opintomateriaalia iPadilta (verrattuna kirjoihin).

6 KOMMENTTIA

hannibal_pjv1/6

Hmm... Tuskin täppäreitä on ostettukaan kirjoittamista silmälläpitäen. Niillä voi korvata "oppikirjat" läppäri tai pöytäkone tarvitaan sitten varsinaiseen työskentelyyn.

ArttuH5N12/6

Toisaalta Gates on oikeassa, mutta toisaalta tästä saattaa hyvinkin tulla yksi niistä legandaarisen väärässä olleista lausunnoista.

myllis3/6

Originally posted by ArttuH5N1:

Toisaalta Gates on oikeassa, mutta toisaalta tästä saattaa hyvinkin tulla yksi niistä legandaarisen väärässä olleista lausunnoista.

Se lausunto oli netin urbaanilegenda. Ihmettelen kun joku vielä uskoo siihen.

teppoI4/6

Jos ajatellaan puhtaasti luokkahuoneita yms., niin näppäimistö ei välttämättä (IMO) ole kaikista paras tapa tuottaa tekstiä. Stylus-kynä voi olla parempi väline tähän, mutta sen hyödyntäminen oikeasti tuottavassa/hyödyllisessä toiminnassa vaatii kosketusnäyttöjen nopeutumista nykyisestä (lagi ~0 millisekuntia) ja tiheämpää sensorisijoittelua, jotta tekstiä saataisiin tuotettua "pikselin tarkkuudella".

ArttuH5N15/6

Originally posted by myllis:

Originally posted by ArttuH5N1:

Toisaalta Gates on oikeassa, mutta toisaalta tästä saattaa hyvinkin tulla yksi niistä legandaarisen väärässä olleista lausunnoista.

Se lausunto oli netin urbaanilegenda. Ihmettelen kun joku vielä uskoo siihen.

En nyt viitannut mihinkään tiettyyn lausuntoon, vaan niihin lukuisiin väärässä olleisiin, joita aina toistellaan. Kuten se IBM:n pomon lausunto, että maailmassa on markkinoita vain viidelle tietokoneelle. Ynnä muut vastaavat.

Mutta mihin lausuntoon sinä viittasit? Ilmeisesti johonkin Gatesin sanomaan?

Raattis6/6

Originally posted by ArttuH5N1:


- -
Mutta mihin lausuntoon sinä viittasit? Ilmeisesti johonkin Gatesin sanomaan?

Siihen "640K should be enough for everyone" olettaisin.

En usko, että tableteilla on niiden nykyisessä muodossa oikeaa käyttöä koululuokissa. Vaikka niistä lukeminen olisi tehokkaampaa kuin kirjasta, ei se anna minusta syytä tuhlata 15 miljoonaa teknologiaan, jonka valmistaja on keskittynyt lähinnä saamaan edellisen sukupolven laitteensa näyttämään muinaisilta.

Ennemmin keskittyisin oppimateriaalin sähköistämiseen niin, että niihin voi päästä miltä tahansa koneelta käsiksi. Mikä vaan sähköinen alusta - toisin kuin kirjat - kumminkin mahdollistaa opiskelun kannalta korvaamattoman etsimistoiminnon (siis ctrl+f tai f3).

LISÄYS:
Olisi sitten aivan toinen asia, jos koulut sitoutuisivat kehittämään oikeasti tablettien teknologiaa hyödyntäviä sovelluksia. Ei mitään typeriä opetuspelejä, joita on roppakaupalla markkinoilla, joita kukaan ei jaksa pelata, ja joista ei opi varmasti mitään. Vaan ihan ehtoja, tutkitusti toimivia ja oppilaita innostavia pelejä sekä ohjelmia. Eikä pelkkää PR-skeidaa.

Tätä ei vaan kukaan tunnu haluavan ottaa taakakseen. Oppilaita ja opettajia kun on helpompi höynäyttää näpertelemään hyödyttömien "oppimisympäristöjen" ja "opetuspelien" kanssa, kunnes niihin viimein kyllästytään.

TÄMÄN UUTISEN KOMMENTOINTI ON PÄÄTTYNYT