AfterDawn logo

Trinity tuo AMD:n takaisin suoritinkisaan toukokuussa

Panu Roivas Panu Roivas
3 kommenttia

VR-Zonen tietojen mukaan AMD aikoo julkaista ensimmäiset Trinity-koodinimellä kulkevat työpöytäprosessorit 15. toukokuuta. Luvassa on 100 W tehonkulutuksella varustettuja työpöytäsuorittimia joiden pitäisi ottaa Inteliä kiinni CPU-puolella ja tuoda integroidun grafiikkaytimen tehot entistä lähemmäksi erillisnäytönohjaimia.

AMD:n Trinity APU vaihtaa vanhat Phenom-suorittimista alunperin jatkokehitellyt Husky-ytimet uusiin Piledriver-ytimiin, jotka käyttävät optimoitua Bulldozer-arkkitehtuuria. Piledriverissa AMD on panostanut erityisesti IPC-suorituskyvyn kehitykseen, mutta suurempaa korjausta Bulldozerin aiheuttamaan pettymykseen joudutaan odottamaan vielä tulevilta prosessorisukupolvilta.


Trinityssä on kaksi moduulia, ja kussakin on kaksi ydintä jotka jakavat osan resursseistaan, joten AMD pysyy yhä nykyisessä neliytimisessä mallissa APU-puolella. Näytönohjainpuolta on sen sijaan uudistettu siirtymällä Radeon 2.0 -ytimiin, mutta arkkitehtuuri on vanhempi VLIW4 eikä Radeon HD 7000 -sarjassa käytetty GCN. 384 Radeon-ydintä lupaa tuoda parhaimmillaan 50% lisää suorituskykyä Llano-suorittimiin verrattuna.

AMD valmistaa Trinityn samalla 32 nm prosessilla kuin Llano, joten piirin koko on huomattavasti suurempi (246 mm^2) kuin Intelin Ivy Bridgen (160 mm^2). Globalfoundriesin 28 nm prosessi ei ole vielä kypsä tuotantoon, joten AMD siirtyy käyttämään sitä vasta ensi vuonna Kaveri ja Kabini -suorittimien yhteydessä.

Työpöytämallien lisäksi tarjolle tulee mobiilimalleja 17W/25W/35W tehokategorioissa, ja niiden odotetaan toimivan 2.0-3.8 GHz kellotaajuudella. AMD:n Turbo Core 3.0:n tehtävänä on tasoittaa CPU:n ja GPU:n välinen tehonkulutus optimaalisen suorituskyvyn takaamiseksi.

AMD:n usko on edelleen, että "riittävän hyvä" suorituskyky CPU-puolella ja panostus näytönohjaimen tehokkuuteen on oikea valinta. Nähtäväksi jää kuitenkin, mikä on AMD:n lopullinen näkemys Trinityn riittävän hyvästä suorituskyvystä. Vaikka AMD on tällä hetkellä selvästi nopeampi näytönohjainpuolella, ei Llanon integroitu piiri ollut vielä lähelläkään Full HD -tasolla pelaamista vähääkään vaativimmissa peleissä.

3 KOMMENTTIA

Persojet1/3

Että kun vielä tajuisivat tehdä prosesseroita myös ilman näytönohjainta koska kaikki eivät tarvitse/halua GPU:ta turhaan rajoittamaan ylikellottuvuutta ja lisäämään lämpöä.

myllis2/3

No niinhän ne tekeekin. APU-prossut on taas näyttiksen kanssa.

Persojet3/3

Originally posted by myllis:

No niinhän ne tekeekin. APU-prossut on taas näyttiksen kanssa.

Mutta eivät muuta kuin esim intelillä on extreme sarjassa, tämä oma 2600k:in sisältää kyseisen turhakkeen.

TÄMÄN UUTISEN KOMMENTOINTI ON PÄÄTTYNYT