AfterDawn logo

Tutkija kehitti kuparia paremman materiaalin jäähdyttimille

Teemu Laitila Teemu Laitila
5 kommenttia

Uuden tutkimuksen mukaan kuparin yhdistäminen grafeeniin parantaa yhdisteen lämmönjohtokykyä huomattavasti verrattuna pelkkään kupariin. North Carolina State Universityssa tehdyn tutkimuksen mukaan yhdiste on kuparin korkeasta hinnasta johtuen lisäksi halvempaa kuin pelkkä kupari.

Grafeeni on hiilen muoto, jossa atomit ovat järjestäytyneet hunajakennon muotoon. Grafeeni on erittäin kestävää ja siitä muun muassa valmistetaan hiilinanoputket, jotka keveydestään huolimatta ovat monin verroin terästä kestävämpiä.

Tutkimuksessa kuparin ja grafeenin seoksesta valmistettu jäähdytyssiili liitettiin jäähdytettävään elektroniikkaan grafeenista ja indiumista valmistetun kalvon avulla. Uusista materiaaleista valmistettu jäähdytin oli noin 25 prosenttia tehokkaampi kuin perinteiset pelkästä kuparista valmistetut jäähdytyssiilit. "Sekä kupari-grafeeni seoksen että grafeeni-indium-seoksen lämmönjohtokyky on pelkkää kuparia korkeampi, mikä parantaa siilien jäähdytystehoa", kertoo tutkimuksen tekijä Dr. Jag Kasichainula.


Tulosten lisäksi Metallurgical and Materials Transactions B -lehdessä julkaistussa tutkimuksessa perehdyttiin myös kupari-grafeeni-yhdisteen valmistusprosessiin.

5 KOMMENTTIA

hannibal_pjv1/5

25 % tehokkaampi? Ei ollenkaan pöllömpi saavutus!

jvph762/5

Milloinhan noctua julkaisee kupari-grafeeni sarjan tornijäähyt, olis tarvetta moiselle 25% jäähtyvyyslisälle :D:D

johtaja593/5

Tietokoneissa on oikeastaan tärkeämpää saada se lämpö pois kotelosta.

KalikoJak4/5

Originally posted by johtaja59:

Tietokoneissa on oikeastaan tärkeämpää saada se lämpö pois kotelosta.

On tämäkin askel hyvää suuntaan. Etenkin jotta saataisiin pienempiä jäähdyttimiä htpc koneisiin, sekä kannettaviinkin.

Meizuman5/5

Lämmönjohtokyky kaiketi riittää nykyvehkeissä, mutta millä saataisiin lämpö haihtumaan materiaalin pinnalta mahdollisimman tehokkaasti ja äänettömästi... Liekö tämä uusi materiaali parantaa kyseistä ominaisuutta?

TÄMÄN UUTISEN KOMMENTOINTI ON PÄÄTTYNYT

Seuraa! Kirjekuoren symboli
Uutiskirje
Threadsin logo
Threads
Blueskyn logo
Bluesky
Mastodonin logo
Mastodon
Sulje palkki