AfterDawn logo

LG, Philips ja Sharp kaavailevat yhteisiä äly-tv-sovelluksia

Teemu Laitila Teemu Laitila

LG, Philips ja Sharp ryhtyvät kehittämään yhteistä äly-tv-alustaa. Yhteistyön tarkoituksena on luoda standardi, jonka avulla sama sovellus toimii kaikkien kolmen valmistajan SmartTV-alustalla ilman useampien sovellusversioiden valmistusta. Nykyinen SmartTV-alustojen voimakas sirpaloituminen on omalta osaltaan hidastanut koko alan ja televisioiden sisältöpalveluiden kehitystä.

Yhteistyön ensimmäisessä vaiheessa on tarkoitus luoda sovelluskehittäjille HTML5-, CE-HTML- ja HbbTV-tekniikoihin perustuvat kehitystyökalut. LG:n mukaan tarvittavien versioiden määrää vähentämällä halutaan antaa kehittäjille mahdollisuus keskittyä toimivan sisällön luomiseen.

LG:n, Philipsin ja Sharpin lisäksi myös Samsung on pitkällä omissa SmartTV-suunnitelmissaan. Samsung on ilmoitanut, että yhtiön tavoitteena on saada kasaan yli 1000 SmartTV-ohjelmaa syyskuun loppuun mennessä. Yhtiön televisioille tarkoitettuja sovelluksia onkin ladattu jo yli kaksi miljoonaa kertaa.


Kolmen tv-valmistajan yhteenliittymä kutsuu kuitenkin myös muut mukaan yleisemmän standardin kehitykseen. Toisaalta kolmas suuri toimija alalla tulee olemaan myös Google, joka panosta oman Android-käyttöjärjestelmänsä tuomiseen myös televisioiden ruudulle. Google aikoo pian avata GoogleTV-laitteille pääsyn Android-markettiin, mikä nostaisi sovellustarjonnan uusiin sfääreihin.

TÄMÄN UUTISEN KOMMENTOINTI ON PÄÄTTYNYT