AfterDawn logo

EU näpäytti Suomea EUCD:n viivästymisestä

Petteri Pyyny Petteri Pyyny
16 kommenttia

Ulkoasiainministeriön tiedotteen mukaan Euroopan yhteisön komissio on nostanut yhteisöjen tuomioistuimessa Suomea vastaan kanteen, koska Suomi ei ole vieläkään pannut täytäntöön yhteisön tekijänoikeusdirectiiviä 2002/29/EY, joka tunnetaan kentien paremmin nimellä EUCD.

Virallinen määräaika direktiivin lisäämiseksi Suomen lainsäädäntöön umpeutui jo 22. joulukuuta 2002. Myös muut EU-maat ovat viivytelleet sangen tehokkaasti direktiivin täytäntöönpanossa -- käytännössä vasta viime vuonna osa suurista EU-maista sai lisättyä direktiivin vaatimukset lainsäädäntöönsä.

Direktiivi kieltää mm. teknisten kopiosuojausten ohittamiseen tarkoitettujen laitteiden ja ohjelmien levittämisen (myös ilmaiseksi), mainostamisen ja myynnin Unionin jäsenvaltioissa. Käytännössä direktiivin astuttua voimaan Suomessa, on Suomessa laitonta levittää tai myydä ohjelmia, joilla pystytään kopioimaan DVD-elokuvia tai kopiosuojattuja CD-levyjä.

Suomella on kuukausi aikaa antaa vastineensa kanteeseen.


Lähde: Ulkoasianministeriö

16 KOMMENTTIA

P4in][LL1/16

Jooo...kai sit teippi pitää kieltää lailla ku sen avulla voi kiertää audio cd:n kopiosuojauksen :DD Mut ihan oikeasi tuo on aika PERSEESTÄ...Miten mä sit voi kaittoo (laillilsesti) linukalla DVD leffoja??? Toivottavasti tuosta saadaan järkevä päätoös aikaa sentään täällä Suomessa!!

Agent_0072/16

Ikäväähän tuo olisi tuollaisenaan, mutta enpä usko että tuota lakia ehditään hirveästi valvoa.
Voisivat lööpata tätä juttua iltapäivälehdissä =)

Tuossa on se että FORUM haluaa kontrolloida millä DVD levyjä katsotaan(tosin kaikki halppisvalmistajat ei kuulemma tuosta välitä vaan jättävät maksut maksamatta), joku firmahan voisi tehdä linux puolelle suljetun koodin soittimen, jonka uskoisin FORUM:in hyväksyvän. Tai tietenkin voi ajella emulaattorissa PowerDVD tai windvd softia(en kyllä takaa että toimivat).

TVH3/16

Täytyykin tästä kirjoittaa kirje eduskunnan oikeusasiamiehelle, koska olen syvästi huolissani näistä kopiosuojauksen purkuun käytettävistä välineistä, kuten tässä ketjussa jo kertaalleen mainitut mustat tussit ja teipit. Nehän ovat sentäs pahuuden symboli tässä maailmassa. Jestas sentään! Ei kopiosuojauksien murtaminen omaan käyttöön tähän lopu kuitenkaan, eikös niitä saa edelleen jakaa ja kaupata Aasiassa? Tai sitten vaan jakelu siirtyy salattuun ja http-tunneloituun p2p-verkkoon...tai ihan vain irc-kanaville niinkuin kaikki kriminalisoitu softa ennen p2p-aikaa. Sehän on vähän kuin lakaisisi maton alle, asiat ei muutu mihinkään vaikka näyttävät erilaisilta.

dRD4/16

Joo, siis eihän tuo laki mitään sen kummempaa muuta kuin sen, että saitit kuten AfterDawn.com, DVDRHelp.com (AFAIK, ruotsalainen) ja Doom9 (AFAIK, britti) joutuvat poistamaan kaikki DVD- tai audiorippaukseen kykenevät softat sivuilta (DVD Decrypter, DVD Shrink, AnyDVD, DVD43, SmartRipper, CloneCD, Alcohol 120%, jne). Käsittääkseni noiden _käyttöä_ ei olla kriminalisoimassa, ainoastaan niiden levitys (jota on selkeästi helpompi kuitenkin kontrolloida kuin käyttöä).

DVDR(W)5/16

Quote:
Joo, siis eihän tuo laki mitään sen kummempaa muuta kuin sen, että saitit kuten AfterDawn.com, DVDRHelp.com (AFAIK, ruotsalainen) ja Doom9 (AFAIK, britti) joutuvat poistamaan kaikki DVD- tai audiorippaukseen kykenevät softat sivuilta (DVD Decrypter, DVD Shrink, AnyDVD, DVD43, SmartRipper, CloneCD, Alcohol 120%, jne). Käsittääkseni noiden _käyttöä_ ei olla kriminalisoimassa, ainoastaan niiden levitys (jota on selkeästi helpompi kuitenkin kontrolloida kuin käyttöä).
Mites käy ohjeiden kanssa, joissa opastetaan kiertämään kopiointisuojaus, jollain siihen tarkoitukseen sopivalla ohjelmistolla. Jos en nyt pahasti väärin muista niin eikös sekin tullut laittomaksi?

dRD6/16

Sen ei ainakaan tuossa aiemmassa lakiesityksessä pitänyt tulla laittomaksi eli ihan Saksan malliin ei olla menossa, vaan sananvapaus säilytetään. Ongelmaksi tulee vain lähinnä se, että ohjelmiin pitää linkata jonnekin muualle kuin aD:hen, kun ko. softia ei enää meidän palvelimilla voi hostata.

jmpk7/16

Mitä vikkaa siinä muka on että Suomi yrittää pysyä sivistyneenä valtiona, päinvastoin kuin USA.

DVDR(W)8/16

Niin se on hieman epäselvästi sinne tuupattu eli lakitekstissä lukee että myös palvelut, jotka auttavat suojauksen purkuun on kiellettyjä. En sitten tiedä onko nettisivulla oleva opas rinnastettavissa palveluksi. :D

Quote:
Ongelmaksi tulee vain lähinnä se, että ohjelmiin pitää linkata jonnekin muualle kuin aD:hen, kun ko. softia ei enää meidän palvelimilla voi hostata.
Eli ohjelmiin saisi edelleen linkittää? Ihme kikkailuksi menee.

Vielä kun keksivät jotain uusia kasettimaksun tyyppisiä rahastuskeinoja niin sitten on kaikki hyvin. Toivottavasti edes se yksi valitus kasettimaksusta EU:n komissiolle menee läpi niin saadaan laillisesti tuoda ulkomailta lätyt ilman pelkoa kasettimaksuista. Teosto/Opetusministeriö saisi kerrankin nenilleen... :D

dRD9/16

Quote:
Eli ohjelmiin saisi edelleen linkittää? Ihme kikkailuksi menee.
Todennäköisesti ei suoraan, mutta esim http://www.dvddecrypter.com/ iin saisi linkittää, muttei varsinaisesti SetupDVDDecrypter.exe:een :-) Mutta nämä on näitä juttuja, että kun laki tulee ja hyväksytään jossain vaiheessa, niin pitänee varmaan hommata ihan Oikea Lakimies lukemaan se lainsäädäntö läpi ja kertomaan mitä saa ja mitä ei saa tehdä.

TVH10/16

<quote>
Todennäköisesti ei suoraan, mutta esim http://www.dvddecrypter.com/ iin saisi linkittää, muttei varsinaisesti SetupDVDDecrypter.exe:een :-) Mutta nämä on näitä juttuja, että kun laki tulee ja hyväksytään jossain vaiheessa, niin pitänee varmaan hommata ihan Oikea Lakimies lukemaan se lainsäädäntö läpi ja kertomaan mitä saa ja mitä ei saa tehdä.</quote>

Eli jenkkilän malli on kohta lakimiehineen kaikkineen täällä...mites se vanha sanonta menikään että Suomi on Euroopan amerikkalasin maa...

Vika taitaa olla siinä (jätetään EUCD sun muuta lait itsessään nyt rauhaan) että lakiteksti on yleensä aika koukeroista, ja sen henki voi olla tarkoitettu tulkittavaksi toisella tavalla kuin se sanatarkasti ja kaukaa haettuna voidaan (ja kuinka suuryhtiöiden miljoonapalkkaiset lakimiehet sitä tahtovat) tulkita.

Esim. tuolla kopiosuojauksen kiertävällä palvelulla tarkoitettaneen modipiirien asennusta tms. Kovin arveluttavaa yksilön vapauden kannalta kriminalisoida sekin. Lainsäätäjät vain eivät näytä tajuavan asian muita puolia kuin sen kuin sen mitä suuryhtiöt lobbaavat.

Optimisti kun olen, olen onnellinen että saan edelleen kräkätä TYÖLLÄ ANSAITULLA RAHALLA KAUPASTA OSTAMANI dvd:t ja katsella niitä Linuxilla, täysin laillisesti. Siinähän voisi vanne alkaa kiristää päätä jos tietäisi tietoisesti rikkovansa lakia :D

veijob11/16

kun tuo laki tulee, niin mielenkiinnolla pitää odotella sen täytäntöönpanoa eli ennakkotapauksia. Ruvetaanko täällä häärää jenkki malliin vai katellaanko viranomaisten puolelta vihellellen muualle, mikä olisi todennäköisempää kuin noi jenkkien vainot.

Ainakin tuo viivyttely antaa kuvan että mielellään ei tietoyhteiskunta lähde rajoittelaan ihmisten vapauksia. Onhan noi kasettimaksut jo kiusana ja se saa riittää. Jos P2P softat julistetaan pannaa niin taitaa suomalaistenkin laajakaistattaminen hidastua, onhan hallitus pyhästi luvannut jokaisen suomalaisen ulottuvilla tuon asian joskus olevan. Vaikeehan noita muita euroopan maita on saada soveltaa lakia joka ei niitä miellytä, ottakoon suomi mallia ja olkoon esikuvana sille ettei aina tarvii ruodussa seistä.


dRD12/16

Lähinnä kai noiden lakien maalitauluna ovat 321 Studiosin ja AfterDawnin tyyliset "isomman luokan" jutut, jotka Euroopassa ovat olleet kiusaamassa MPAA:n muuten hyväksi hääräämää maailmanjärjestystä :-)

TVH13/16

P2P-softaa ei tuo laki voi kriminalisoida missään tapauksessa ja laki tietoliikenteen vapaudesta takaa oikeuden käyttää niitä.

Degra14/16

Niin, eikös sitten pitäisi "kieltää" myös messengerit sun muut tiedonsiirto-ohjelmat?

nwind15/16

Joo sit varmaan pitää hankkia palvelintilaa rakkaalta naapurimaa venäjältä ;-) heh juu... Suomi = Euroopan Pieni Usa

EUCD = Economycal Urban CD

zipzap16/16

Imuroin elokuvia intenetistä ja nähtyäni hyvän elokuvan olen myös ostanut sen...mitä en tehnyt ennen piraatiksi ryhtymistä , vaan nauhoitin tallenteet televisiosta. Panokseni on nyt noin 100€/kk, ja sillä pitäisi minun mielestäni olla hollywoodin, teoston, yms. jo tyytyväisiä....puhumattakaan tyhjistä tallenteista maksamiani kuluja. Elokuvaa en osta kuin 'sikasäkissä, en liioin musiikkiakaan. Kerilijänä tahtoisin säilyttää alkuperäist teokset virheettöminä ja käyttää backuppeja...ja monessa paikassa mökillä, autossa, veneessä yms. pitää olla omansa.Mikäli ja kun lait tulevat voimaan, toivon, että TEOSTO LOPETTAA 'KASETTIMAKSUJEN PERIMISEN', SILLÄ SEHÄN PERUSTUU SEN JÄLKEEN LAITTOMAAN TOIMINTAAN!!! kun kopiointi kielletään, en osta ainoatakaan tallennetta PISTE! Kopioin silti, eikä kukaan voi sille mitään. Käytän säästyneet rahani ja tilaan Saksasta tyhjiä tallenteita, joten kaikki jäävät nuolemaan näppejään osaltani.:-)-* Olenhan rikollinen joka tapauksessa...

TÄMÄN UUTISEN KOMMENTOINTI ON PÄÄTTYNYT