AfterDawn logo

VPN

VPN on lyhenne sanoista Virtual Private Network ja se on tekniikka, jonka avulla yksityisiä verkkoja voidaan yhdistää virtuaalisesti julkisen verkon, kuten internetin avulla.

Koska tietoa siirretään julkisen verkon ylitse, käytetään VPN-verkoissa yleensä aina salausta, jonka avulla estetään verkon salakuuntelu. Salausten myötä VPN on suosittu ja turvallinen tapa yritysverkkojen etäkäyttöön.

VPN:n avulla voidaan yhdistää käytännössä mitä tahansa verkkoprotokollia, joten esim. IPX/SPX- ja NetBEUI-protokollia käyttäviä verkkoja voidaan yhdistää VPN:n avulla. Luonnollisesti myös TCP/IP-liikennettä voi kierrättää VPN-verkon kautta, jonka avulla VPN:n käyttäjä voi kiertää maa- tai aluekohtaisia tunnistuksia, joita on käytössä monissa verkkopalveluissa. Liikenteen kierrättäminen hidastaa yleensä kuitenkin liikennöintinopeuksia ja kasvattaa samalla vasteaikoja.

Yksityisessä käytössä erityisesti Hamachi-ohjelmasta on tullut suosittu tapa yhdistää tietokoneita samaan virtuaaliseen lähiverkkoon esim. pelaamista varten.

Aiheeseen liittyviä termejä