AfterDawn logo

Vasteaika

Vasteaika (tunnetaan myös viiveaika-nimellä) voi tarkoittaa useampaa eri asiaa. Tietoverkkojen ja internetin yhteydessä sillä tarkoitetaan aikaa, joka kestää datapaketilla kulkea pisteestä A -> B -> A, eli kauanko paketilla kestää kulkea kohteeseen ja takaisin.

LCD-näytöissä vasteajalla tarkoitetaan aikaa, joka yksittäisellä pikselillä kestää vaihtaa toiseen väriin ja sitten takaisin samaan väriin. Valitettavasti näistä väreistä ei ole standardoitu niitä värejä, joilla vasteaika pitäisi mitata. Tämän takia eri valmistajien näyttöjä ei voi aivan suoraan verrata toisiinsa valmistajan ilmoittaman vasteajan mukaan.

Yleisimmät tavat mitata vasteaikaa ovat musta-valkoinen-musta (Black-To-White-To-Black) ja harmaa-harmaa (Gray-To-Gray, GtG) muutokset. Musta-valkoinen-musta vasteaika on yleensä huomattavasti nopeampi kuin harmaa-harmaa, koska jännitteen muutos on suurempi. Harmaa-harmaan ongelma on siinä, ettei harmaata väriä ole määritetty, joten valmistajat ilmoittavat yleensä optimi tai keskiarvoisen muutoksen. Koska osa muutoksista saattaa olla jopa yli tuplasti hitaampia, saattaa tämä aiheuttaa kuvaan kohinaa, kun näytön eri pikselit eivät vaihda väriään samassa ajassa.

Molemmissa tapauksissa vasteaika ilmoitetaan millisekunteina, jossa pienempi arvo on parempi. LCD-näyttöjen kanssa liian suuri vasteaika saattaa aiheuttaa häntimistä, eli kuva ei päivity tarpeeksi nopeasti, jolloin edellinen kuva näkyy nykyisen kuvan taustalla haamukuvana. Häntimisen ongelmat näkyvät eri LCD-paneelityypeissä eri tavalla.

Termin synonyymit