AfterDawn logo

VoIP

VoIP (Voice over Internet Protocol) -teknologia on joukko protokollia, joilla mahdollistetaan äänipuhelut käyttäen IP-verkkoa, esimerkiksi Internetiä. VoIP-puheluita voi soittaa ristiin tietokoneiden, matkapuhelinten tai minkä tahansa kahden VoIP-tekniikkaa tukevan laitteen välillä. Ehkä tunnetuin VoIP-järjestelmä on ilmainen Internet-viestin Skype, joka ei kuitenkaan ole ainoa tarjolla oleva vaihtoehto.

VoIP-laite voi olla kytkettynä esimerkiksi laajakaista- (ADSL, VDSL), WLAN-tai matkapuhelinverkkoon. Puhelut ovat mahdollisia minkä tahansa kahden laitteen välillä, esimerkiksi tietokoneesta matkapuhelimeen, kunhan molemmat laitteet tukevat samaa viestintästandardia.

VoIP-puheluiden etuna tavallisiin lanka- ja matkapuhelinverkon puheluihin on niiden halpa hinta. Internetiin kytkettyjen laitteiden avulla voi (yleensä) soittaa ilmaisia VoIP-puheluita ympäri maailman. VoIP-puheluita voi yhdistää myös tavalliseen lanka- tai matkapuhelinverkkoon, mutta tällöin puhelut kulkevat erillisen yhdysverkon kautta (ja ovat myös maksullisia).

VoIP-puheluiden ongelmana taas on, ettei IP-verkkoa ole alun perin suunniteltu reaaliaikaisen datan kuten puheen siirtämiseen. Tämän vuoksi puhepaketit voivat jumiutua ja viivästyä muun IP-liikenteen sekaan, mikä aiheuttaa ikävää pätkimistä ja viiveitä puheen kulkeutumiseen. Puhelut voivat pahimmillaan katketa kokonaan, joka ei ole hyvä juttu esim. hätäpuheluiden kohdalla.

Aiheeseen liittyviä termejä