AfterDawn logo

Virtuaaliasema

Virtuaaliasema (englanniksi Virtual Drive) on ohjelma, joka emuloi yleensä optista asemaa, kuten CD- tai DVD-asemaa.

Käyttöjärjestelmä ja muut ohjelmat luulevat täten, että tietokoneeseen on liitetty oikea fyysinen asema, vaikka virtuaaliaseman toteuttava ohjelmisto vain esittää muulle järjestelmälle olevansa asema.

Virtuaaliasemat käyttävät sisältönään yleensä CD/DVD-imagea/levykuvaa, jonka myötä levyistä otettuja varmuuskopioita on helppo käyttää ilman fyysisiä levyjä, sillä levyn vaihtaminen toiseen onnistuu hetkessä ja imaget/levykuvat eivät kulu käytössä. Yleensä yksi ohjelma osaa emuloida useita asemia, jolloin samaan aikaan voi olla käytössä useampi image/levykuva.

Levyn helpon vaihtamisen lisäksi saavutettava etuna on levyiltä lukeminen, joka on huomattavasti nopeampaa virtuaalisena, koska kiintolevyjen tiedonsiirtonopeudet ovat huomattavasti suuremmat kuin optisten asemien vastaavat nopeudet.

Joissakin peleissä ja ohjelmissa käytetään kopiointisuojauksia, joiden tarkoitus on estää pelin tai ohjelman käyttäminen virtuaaliaseman kautta. Tämän jotkin virtuaaliasemaa emuloivat ohjelmistot osaavat myös huijata näitä ohjelmia luulemaan, että ne suoritetaan fyysiseltä levyltä.

Termin synonyymit

Aiheeseen liittyviä termejä