AfterDawn logo

UMTS

UMTS (lyhenne sanoista Universal Mobile Telecommunications System) on yksi GSM:ää kehittyneemmän kolmannen sukupolven (3G) matkapuhelinteknologia, johon perustuvat myös Suomen 3G-verkot. UMTS:n etu 2G-verkkoihin verrattuna on nopeampi tiedonsiirtokyky. 3G:n ja UMTS:n myötä suuria datan siirtomääriä vaativien palvelujen, kuten verkkosivujen selaamisen ja videopalveluiden, käyttö on mahdollistunut myös mobiiliverkoissa.

UMTS on 3GPP:n kehittämä ja käyttää ITU-organisaation IMT-2000-standardissa määrittämää W-CDMA radiotekniikka. Datan siirto hoidetaan GPRS-tekniikkaa käyttäen pakettimuotoisena. UMTS:ia ei ole tarkoitettu perinteisten GSM-verkkojen syrjäyttäjäksi, vaan nopeaksi verkoksi tarjoamaan parempaa palvelua tiheään asutuilla seuduilla.

Tiedonsiirtonopeus

UMTS:n perusversion nopeus on parhaimmillaan 384 kbps (kilobittiä sekunnissa). Nopeuteen vaikuttavat mm. signaalin laatu ja verkon ruuhkaisuus, ja käytännössä nopeudet jäävät selvästi teoreettisen tiedonsiirtonopeuden alle. Käytännössä saavutetaan parhaimmillaan noin 100-250 kbps nopeuksia. UMTS:n vasteaika on noin 200 millisekuntia.

UMTS:ää on nopeutettu kehittämällä HSPA-tekniikka, jonka alle kuuluva HSDPA-tekniikka (High-Speed Downlink Packet Access) nostaa UMTS-verkon tiedonsiirtonopeuden moninkertaiseksi. HSDPA:n maksiminopeus on nyt 1-2 megabittiä sekunnissa, ja teoriassa nopeudet tulevat nousemaan parhaillaan 14,4 Mbps:ään. Tukiaseman suuntaan taas käytetään HSUPA-tekniikkaa (High-Speed Uplink Packet Access), joka nopeuttaa sekin yhteyttä merkittävästi.

3G:
W-CDMA
3.5G:
HSPA (HSDPA/HSUPA)
3.9G:
Super3G
Spectrum3G (3GHz band plus additional spectrum for 3G
Bandwidth(s)5MHz1.4, 3.0, 5, 10, 15 & 20 MHz
Radio accessDS-CDMASF-FDMA (uplink)
OFDMA (downlink)
Peak uplink384kbps5.7Mbps75Mbps
Peak downlink384kbps14Mbps300Mbps

Aiheeseen liittyviä termejä

Seuraa! Kirjekuoren symboli
Uutiskirje
Threadsin logo
Threads
Blueskyn logo
Bluesky
Mastodonin logo
Mastodon
Sulje palkki