AfterDawn logo

.sub

.sub on tekstimuotoinen tai kuvamuotoinen tekstitystiedosto videota varten. Tunnetaan myös MicroDVD- (teksti) ja Vobsub (kuva) -nimillä, ohjelmien mukaan joissa niitä käytettiin ensimmäiseksi. Vobsub-tekstien mukana on myös .idx-tiedosto, ja Vobsub-tekstit erottaa MicroDVD-teksteistä tiedostokoon avulla, joka on yleensä megatavujen luokkaa Vobsub-tekstitiedostojen kohdalla.

Aikakoodeina käytetään yksittäisiä frameja MicroDVD-formaatissa ja normaalia aikaa millisekunnin tarkkuudella Vobsub-formaatissa. Kun MicroDVD-formaatin .sub-tiedoston avaa jollain tekstieditorilla (esim. muistio tai notepad) näyttää se seuraavanlaiselta.

{205}{440}Hyvää huomenta.
{540}{714}Ei minua tarvitse tervehtiä.


MicroDVD-formaatin .sub-tiedostot eivät toimi sekä elokuvan NTSC- että PAL-versioissa suoraan, vaan niiden FPS-arvoja on muokattava. Myös muotoiluja on mahdollista käyttää MicroDVD .sub-tiedostoissa, mutta ne eivät ole tuettuina kaikissa toisto-ohjelmissa. Kuvamuotoisissa Vobsub-formaatin .sub-tiedostoissa muotoilut eivät ole ongelma. Myös jotkin DVD-soittimet tukevat .sub-tiedostoja, yleensä MicroDVD-formaattia.

.sub-tiedosto voi myös olla CloneCD-ohjelman tunnetuksi tekemän image/levykuvaformaatin aputiedosto. Se sisältää sub channel datan, jota käytetään joidenkin pelien kopiontisuojaukseen. .sub-tiedostoa on tarkoitus käyttää .ccd- ja .img-tiedostojen kanssa polttamisen yhteydessä. Tämä onnistuu sijoittamalla kaikki tiedostot samaan kansioon, jolloin poltto-ohjelman pitäisi löytää kyseiset tiedostot automaattisesti.