AfterDawn logo

Macroblock

Macroblock-termillä tarkoitetaan videoiden ja kuvan pakkauksessa 16x16 pikselin kokoista osaa kuvasta. Yleensä Macroblock sisältää neljä 8x8 pikselin kokoista osaa (voivat olla myös pienempiä, kuten 4x4 tai 2x2), joista Macroblock koostuu. Väriavaruuden tasojen tarkkuus voi myös vaihdella, joten yhdessä Macroblockissa voi olla esim. neljä 8x8 luminanssi-osaa ja yksi 8x8 krominanssi-osa. Tällöin krominanssi-osa skaalataan kuvaa näyttäessä 16x16 kokoon.

Monissa häviöllista pakkausta hyödyntävissä ratkaisuissa kuva pakataan macroblockin kokoisina lohkoina. Tämän vuoksi macroblockit erottuvat selvästi kuvasta, jos pakkaustekniikka on huono tai käytössä ei ole tarpeeksi tilaa tiedon tiivistämiseen ja tämä ilmenee häiritsevinä suorakulmioina kuvassa. Ongelmaa voi yrittää korjata Deblocking-suotimen avulla.


320x240 resoluution JPEG-kuva, jossa 8x8 pikselin blockit erottuvat selvästi

Macroblockien käyttö tuo myös tiettyä varmuutta tiedon siirtämiseen ja tallentamiseen, sillä yhden macroblockin datan vahingoittuessa tai korruptoituessa ei koko kuvaa menetetä, vaan ainoastaan kyseinen macroblock. Tämä näkyy kuvassa yleensä yksivärisinä suorakulmioina.

Seuraa! Kirjekuoren symboli
Uutiskirje
Threadsin logo
Threads
Blueskyn logo
Bluesky
Mastodonin logo
Mastodon
Sulje palkki