AfterDawn logo

Lomitus

Lomitus (englanniksi interlace) on tapa, jolla videon virkistystaajuus saadaan tuplattua kuvaamalla vuorottain parittomia ja parillisia vaakaviivoja. Tämän seurauksena kuva ei nyi niin pahasti, koska virkistystaajuus tuplaantuu, mutta ongelmaksi tulee kuvan resoluution pienentyminen ja liikkuvassa kuvassa näkyvät sahalaidat, jotka näkyvät kun kuva liikkuu nopeasti ja sitä katsotaan progressiivisella näyttölaitteella.

Lomitetun materiaalin optimaalista toistamista varten tarvitaan lomitettu näyttölaite, kuten kuvaputkitelevisio. Tietokoneiden näytöt, LCD-televisiot jne. ovat kuitenkin progressiivisia, joten lomitetun materiaalin toistamista varten lomitettu kuva muutetaan progressiiviseksi jollain algoritmilla. Tunnetuimpia näistä algoritmeista ovat Weave ja Bob.

Tekniikka on käytössä PAL- ja NTSC-televisiolähetyksissä ja DV-kameroiden videoissa.

Progressiivinen video voidaan muuntaa lomitetuksi ja tämän jälkeen takaisin progressiiviseksi ilman ongelmia, koska yksi progressiivinen kuva voidaan muuttaa kahdeksi lomitetuksi kuvaksi, jotka voidaan jälleen muuntaa yhdeksi progressiiviseksi kuvaksi. Tätä tekniikkaa käytetään, kun elokuvia tallennetaan DVD-Video-levylle ja niitä katsellaan esim. tietokoneella.


Lomitetun kuvan ongelmat progressiivisella näytöllä

Termin synonyymit

Aiheeseen liittyviä termejä

Seuraa! Kirjekuoren symboli
Uutiskirje
Threadsin logo
Threads
Blueskyn logo
Bluesky
Mastodonin logo
Mastodon
Sulje palkki