AfterDawn logo

Kanavanippu

Maanpäälliset eli antenniverkon digitaaliset televisiolähetykset (DVB-T) lähetetään radiotaajuuksien mukaan jaoteltuina kanavaryhminä, joita kutsutaan kanavanipuiksi. Radiotaajuudet on jaettu kahdeksan megahertsin kokoisiin taajuuskaistoihin. Ero analogisiin lähetyksiin on, että analogisessa televisiossa yksi kanava täyttää kokonaisen taajuuskaistan, mutta digilähetyksissä yhteen taajuuskaistaan pystyään multipleksaamalla koodaamaan monta kaistaa -- näin ollen samalla taajuusmäärällä pystytään välittämään suurempi määrä kaistoja. Kanavanippu on siis yhteen pakettiin koodattu kanavajoukko.

Suomessa DVB-T-verkon kanavat kanavat lähetetään viitenä kanavanippuna, jotka on nimetty kirjaimin A-E. A nippu on varattu Yleisradiolle, kun taas B, C ja E on varattu toimiluvanvaraiseen käyttöön. Ainakin tällä hetkellä nippu E on varattu maksullisille kanaville. Nippu D on varattu mobiili-TV:n DVB-H-lähetyksille.

Kanavanippujen sisältö on tällä hetkellä seuraava:

A: Yleisradion kanavat (TV1, TV2, FST5, TV1+ ja Teema sekä 5 radiokanavaa); kattaa melkein koko maan,

B: MTV Oy:n (MTV3, MTV Max, subtv, Subtv Juniori (klo 20 alkaen subtv Leffa)) ja Nelosen (Nelonen, JIM) kanavat; kattaa lähes koko maan,

C: C More Entertainment Oy (Canal+ Sport, Canal+ Film -kanavat, Suomen Urheilutelevisio Oy (Urheilukanava), TV5 Finland Oy / SBS Broadcastng (The Voice), The Walt Disney Company Ltd (Disney Channel), Etelä-Phjanmaan Viestintä Oy (IskelmäTV Harju & Pöntinen) sekä kaksi radiokanavaa (The Voice ja Iskelmä); kattoi 90 prosenttia väestöstä syyskuussa 2007 ja syyskuussa 2008 koko maan,

Nipun C tarjonta vaihtelee alueittain.

D: varattu mobiilitelevisiolle;

E: Discovery Communications Europe (Discovery), Eurosport SA (Eurosport), MTV Oy (dokumenttikanava), MTV Networks Europe ja Nickelodeon International Ltd (MTV ja Nickelodeon), Swelcom Oy (sarja- ja elokuvakanava), SVT (SVT Europa); avattiin 1.9. 2007 ja kattaa tällä hetkellä Etelä- ja Keski-Suomen sekä osan Lapista. Keväällä 2008 verkko kattaa 95 % väestöstä.


Kuva: Digita.

Aiheeseen liittyviä termejä

Seuraa! Kirjekuoren symboli
Uutiskirje
Threadsin logo
Threads
Blueskyn logo
Bluesky
Mastodonin logo
Mastodon
Sulje palkki