AfterDawn logo

ISO 9660

ISO 9660 on tiedostojärjestelmä, jota käytetään useilla CD-ROM- ja DVD-ROM-levyillä. Se on suosituin tiedostojärjestelmä optisilla medioilla.

ISO 9660 sisältää kolme eri tapaa esittää levyn sisältö, Level 1 -tasolla tiedostojen nimet on rajoitettu 8.3 formaattiin eli tiedoston nimi saa olla maksimissaan 8 merkkiä pitkä ja tiedostopääte maksimissaan 3 merkkiä. Sallittuja merkkejä ovat isot kirjaimet( A...Z ), numerot( 1...0 ) ja alaviiva( _ ). Level 2 -tasolla tiedostojen nimet saavat olla 31 merkkiä pitkiä. Level 3 -tasolla tiedoston voi hajauttaa ympäri levyä, tätä menetelmää käytetään todella harvoin.

Koska ISO 9660 sisältää paljon rajoituksia on siihen tullut pieniä laajennuksia. Rock Ridge mahdollistaa UNIX:ista tuttujen tiedosto-oikeuksien säilyttämisen levyllä ja sallii pidemmät tiedostonimet. Joliet mahdollistaa Unicode-merkkien käytön, joka siis teoriassa mahdollistaa kaikkien merkkien käytön tiedostojen ja hakemistojen nimissä. Se mahdollistaa myös pidemmät tiedostonimet.

Levykuvista/imageista jotka ovat ISO 9660 -formaatissa käytetään usein nimeä ISO ja niiden tiedostopääte on yleensä .iso.

Joka suhteessa edistyneempi UDF eli Universal Disk Format on ISO-formaatin seuraaja tulevaisuudessa.

Seuraa! Kirjekuoren symboli
Uutiskirje
Threadsin logo
Threads
Blueskyn logo
Bluesky
Mastodonin logo
Mastodon
Sulje palkki