AfterDawn logo

GPRS

GPRS on lyhenne sanoista General Packet Radio Service. Se on liikkuva datapalvelu, joka on tarkoitettu GSM-puhelimille. Se ei ole piirikytkentäinen, vaan pakettikytkentäinen, joten se kuormittaa verkkoa vain silloin kun se lähettää/vastaanottaa dataa. Tämä mahdollistaa useammalle käyttäjälle mahdollisuuden verkon käyttöön, mutta ei takaa kenellekään toimivuutta.

TCP/IP:tä käytetään yleensä GPRS-yhteyden päällä, jolloin käyttäjällä on pääsymahdollisuus internetiin, jolloin on mahdollista selata websivuja, lähettää sähköpostia, käyttää pikaviestimiä jne.

GPRS-puhelin on myös mahdollista yhdistää tietokoneeseen, jolloin tietokoneeseen saa internetyhteyden. Yhdistäminen onnistuu Bluetoothin, infrapunayhteyden tai datakaapelin avulla.

Pakettikytkentäinen datansiirto mahdollistaa myös laskuttamisen siirretyn datan määrän perusteella aikaperusteisen laskutuksen sijaan. Tämän vuoksi GPRS on huomattavasti tavallista GSM-yhteyttä parempi tekniikka esimerkiksi Internet-yhteyden muodostamiseen, sillä yhteyttä voidaan pitää auki esimerkiksi verkkosivua luettaessa, eikä lasku kasva turhaan. GPRS:n käyttöä laskutetaan yleensä kilotavuittain, kiinteällä kuukausimaksulla tai näiden yhdistelmällä (ensimmäinen 100 megatavua maksaa 10 euroa ja tämän jälkeen euron per megatavu).

Teoreettinen maksimilatausnopeus on 160.0 kbit/s (20 kilotavua per sekunti), käytännössä nopeudet ovat 30–80 kbit/s (3-10 kilotavua per sekunti) välillä.

GPRS:än kehittyneempi versio on EDGE, jonka tiedonsiirtonopeudet ovat noin kolme kertaa suuremmat.

Aiheeseen liittyviä termejä

Seuraa! Kirjekuoren symboli
Uutiskirje
Threadsin logo
Threads
Blueskyn logo
Bluesky
Mastodonin logo
Mastodon
Sulje palkki