AfterDawn logo

FairPlay

FairPlay on nimi Apple Computer Inc.:n kehittelemälle ja käyttämälle Digital Rights Management (DRM) -tekniikalle, jota käytetään yhtiön iTunes-musiikkikaupassa, iPhone-matkapuhelimessa ja iPod-mediasoittimessa. Fairplay DRM määrää mitä käyttäjä voi tiedostoilleen tehdä (kuunnella, polttaa) ja estää myös luvattoman levityksen.

Applea on kritisoitu FairPlay DRM -tekniikan käytöstä, koska se ei ole lisensoinut tekniikkaa kenellekään muulle, jonka takia iTunesista ostettuja kappaleita ei voi kuunnella muilla kun Applen omilla tuotteilla. Poikkeuksena on Motorolan ROKR-matkapuhelin, jossa tiedostojen toistaminen onnistuu.

Ongelma on myös siinä etteivät Applen laitteet tue mitään muuta DRM-tekniikkaa, joten esim. Microsoftin DRM-tekniikoilla suojattuja kappaleita ei voi kuunnella iPod-soittimella. Levy-yhtiöt ja kuluttajajärjestöt ovat koittaneet saada asiaan muutosta ilman lopputulosta.

FairPlay-suojatut tiedostot eivät myöskään toimi kuin iTunes:in kautta, joten käyttäjä ei voi valita vapaasti mediasoitintaan tai käyttöjärjestelmää, jolla kappaletta kuuntelisi.

Aiheeseen liittyviä ohjelmia

Freeware for Windows