AfterDawn logo

DRM

DRM on lyhenne sanoista Digital Rights Management, joka tarkoittaa suomeksi digitaalisten käyttöoikeuksien hallintaa.

DRM ei siis ole pelkkä kopiointisuojaus digitaaliselle medialle, vaan sisältää myös median täydellisen hallinnan aina jakelusta loppukäyttäjän oikeuksiin asti.

Esimerkkinä kuka tahansa pystyy lataamaan internetistä DRM-suojatun musiikkitiedoston, mutta kuuntelu ei onnistu ilman lisenssiä. Lisenssin avulla kappaleen pystyy kuuntelemaan ilmaiseksi vaikka kolme kertaa, jonka jälkeen kuuntelu ei onnistu. Sama pätee kappaleen tallentamissa CD-Audiona tai kuuntelemisessa kannettavalla mediasoittimella tai mahdollisesti toisella tietokoneella. Eli oikeuksien omistaja pystyy tarkasti määrittämään kuka voi tehdä ja mitä. Lisenssiä voidaan myös vaatia uudistamaan tietyin väliajoin, jolla voidaan poistaa tai muokata käyttäjän oikeuksia jälkeenpäin.

Oikeuksien täytyy kuitenkin olla kunkin maan lakien mukaisia ja loppukäyttäjälle olisi mukavaa, jos tietokone tai sen tiedot vahingoittuvat etteivät myös lisenssit häviä samalla. Myös lisenssien siirto toiselle tietokoneelle on hyvä ominaisuus sekä lisenssin rajoittamattomuus tiettyyn käyttöjärjestelmään tai toisto-ohjelmaan.

Termin synonyymit

Seuraa! Kirjekuoren symboli
Uutiskirje
Threadsin logo
Threads
Blueskyn logo
Bluesky
Mastodonin logo
Mastodon
Sulje palkki