AfterDawn logo

DVD-RAM

DVD-RAM jossa RAM on lyhenne sanoista Random Access Memory. Se on uudelleenkirjoitettava DVD-levy, joka on erityisen suosittu tallentavissa DVD-soittimissa. Se on teknisesti edistyneempi kuin muut DVD-levyt. Sille voi sekä lukea että kirjoittaa samaan aikaan, siinä on virheenkorjausmekanismi ja levyjen oletettu elinikä on ainakin 30 vuotta. DVD-RAM-levyt muistuttavat siis enemmän kiintolevyjä kuin DVD-levyjä.

Alunperin DVD-RAM-levyjä myytiin koteloissa, jotka myös suojasivat levyjä ja nostivat niiden hintaa. Nykyään levyjä saa myös ilman koteloita. Jotkin tallentavat soittimet hyväksyvät DVD-RAM-levyjä vain ilman koteloita tai koteloiden kanssa.

DVD-RAM-levyn erottaa muista DVD-levyistä helposti, sillä siinä on silmillä nähtäviä suorakulmioita levyn pinnassa.

DVD-RAM-levyn ongelmana ovat korkeampi hinta ja huono yhteensopivuus. Monet tavalliset DVD-soittimet eivät lue DVD-RAM-levyjä ollenkaan.

DVD-RAM-levystä on kaksi eri versiota. Vanhemmassa 1.0 versiossa levyn yhdelle puolella mahtui vai 2.58 GB dataa, uudemmassa 2.0 versiossa kapasiteetti on sama kuin muissakin DVD-levyissä eli 4.7 GB (katso Markkinoitu kapasiteetti). Levyt voivat olla myös kaksipuoleisia, jolloin levyn kapasiteetti tuplaantuu.