AfterDawn logo

DVD-RAM

DVD-RAM jossa RAM on lyhenne sanoista Random Access Memory. Se on uudelleenkirjoitettava DVD-levy, joka on erityisen suosittu tallentavissa DVD-soittimissa. Se on teknisesti edistyneempi kuin muut DVD-levyt. Sille voi sekä lukea että kirjoittaa samaan aikaan, siinä on virheenkorjausmekanismi ja levyjen oletettu elinikä on ainakin 30 vuotta. DVD-RAM-levyt muistuttavat siis enemmän kiintolevyjä kuin DVD-levyjä.

Alunperin DVD-RAM-levyjä myytiin koteloissa, jotka myös suojasivat levyjä ja nostivat niiden hintaa. Nykyään levyjä saa myös ilman koteloita. Jotkin tallentavat soittimet hyväksyvät DVD-RAM-levyjä vain ilman koteloita tai koteloiden kanssa.

DVD-RAM-levyn erottaa muista DVD-levyistä helposti, sillä siinä on silmillä nähtäviä suorakulmioita levyn pinnassa.

DVD-RAM-levyn ongelmana ovat korkeampi hinta ja huono yhteensopivuus. Monet tavalliset DVD-soittimet eivät lue DVD-RAM-levyjä ollenkaan.

DVD-RAM-levystä on kaksi eri versiota. Vanhemmassa 1.0 versiossa levyn yhdelle puolella mahtui vai 2.58 GB dataa, uudemmassa 2.0 versiossa kapasiteetti on sama kuin muissakin DVD-levyissä eli 4.7 GB (katso Markkinoitu kapasiteetti). Levyt voivat olla myös kaksipuoleisia, jolloin levyn kapasiteetti tuplaantuu.

Seuraa! Kirjekuoren symboli
Uutiskirje
Threadsin logo
Threads
Blueskyn logo
Bluesky
Mastodonin logo
Mastodon
Sulje palkki