AfterDawn logo

DVB-T2

DVB-T2 on DVB-T:n seuraajaksi kehitetty tiedonsiirtotekniikka maanpäälliseen digitaaliseen TV-verkkoon. DVB-T2:n määritykset lyötiin lukkoon kesällä 2008, jolloin standardi annettiin ETSI:lle hyväksyttäväksi ja tämä hyväksyntä tapahtui vuoden 2009 syyskuussa.

DVB-T2 on DVB-T:tä parempi mm. virheenkorjauksen, kantavuuden ja käytettävien koodaustekniikoiden osalta, joiden myötä DVB-T2-verkossa voidaan lähettää luotettavammin enemmän dataa kuin DVB-T-verkossa. DVB-T2:n sopii tämän vuoksi paremmin teräväpiirtolähetysten kuljetuskanavaksi kuin DVB-T, vaikka DVB-T-tekniikalla lähetettäisiinkin MPEG-4-pakattua kuvaa.

Ensimmäisen DVB-T2-digiboksit tulivat Britanniassa myyntiin vuoden 2010 alkupuolella, ja Suomeen ensimmäiset DVB-T2-tuella varustetut televisiot tulivat vuoden 2010 syksyllä.

Suomessa DVB-T2-verkkoja rakentavat sekä DNA että Anvia, joista jälkimmäinen hyödyntää aluksi Digitan jakeluverkkoja. Digitan on tarkoitus aloittaa omat DVB-T2-lähetykset vuonna 2013 E-kanavanipussa.

DNA:n VHF A/HD1- ja VHF B/HD2-kanavanipuissa voidaan lähettää sekä teräväpiirto-ohjelmia että tavallisen resoluution sisältöä. Tällä hetkellä kyseisissä nipuissa näkyvät teräväpiirtoisena Animal Planet HD -, MTVN HD -, Nelonen Pro 1 HD - ja Canal+ Film HD -kanavat. Lisäksi myöhemmin lähetykseen ovat tulossa teräväpiirtoa tarjoava TV 1000 HD -kanava sekä Family Channel Oyn nuorille suunnattu kanava ja Turner Entertainment Networksin elokuvakanava.

DNA:n VHF C -kanavanipussa teräväpiirtokanavia ovat Canal+Series HD ja 4 Pro 2 HD. Tavallisen resoluution kanavia puolestaan National Geographic, Nelonen Kino, Nelonen Maailma, Nelonen Perhe, URHOtv, Eurosport, Showtime, Nickelodeon ja Discovery.

Anvian F-kanavanipussa voidaan lähettää sekä teräväpiirtosisältöä että SD-sisältöä. Siellä teräväpiirtokanavat ovat Discovery HD Showcase, Eurosport HD, MTV3 HD, Nelonen HD ja Yle HD. Kanavanipun normaalit lähetykset käynnistyivät toukokuun 2. päivä 2011.

Pääkaupunkiseudulla näkyvän G-kanavanipun kanavat ovat Discovery Channel, Animal Planet, France24 ja Radio City TV.

Anvian HD3-kanavanipun ohjelmistolupien saajia ei ole vielä päätetty.

Täältä löydät listan Suomessa myytävistä laitteista: DVB-T2 -televisiot

Aiheeseen liittyviä termejä

Seuraa! Kirjekuoren symboli
Uutiskirje
Threadsin logo
Threads
Blueskyn logo
Bluesky
Mastodonin logo
Mastodon
Sulje palkki