AfterDawn logo

Digital Video Recorder

Digital video recorder on laite, jonka avulla voidaan tallentaa videota digitaalisesti esim. kiintolevylle tai optiselle medialle.

DVR voi olla oma laitteensa tai se voi olla myös yhdistettynä esim. digiboksiin. Myös tietokoneet lasketaan DVR-laitteiksi.

DVR-laitteet on tarkoitettu videonauhureiden korvaamiseen. Digitaalisuus tuo kuitenkin monia etuja analogisiin nauhoihin verrattuna. Esim. tallenteiden muokkaus ja kelaaminen on helpompaa, kuin VHS-nauhoilla. Digitaalisuus tuo kuitenkin omat ongelmansa, jotka liittyvät usein laitteiden luotettavuuteen.

DVR-laitteilla voi yleensä tallentaa analogista tai digitaalista materiaalia, mutta markkinoilta löytyy myös laitteita, joilla voi tallentaa molempia. Analogisessa tallennuksessa video muutetaan aluksi digitaaliseen muotoon, jonka jälkeen se pakataan esim. MPEG-2- tai MPEG-4-koodekilla (codec), jotta tallenne ei vie liian paljon tallennustilaa. Digitaalista materiaalia tallentaessa materiaali tallennetaan yleensä sellaisenaan, mutta materiaali voidaan myös pakata. Paremmat DVR-laitteet pystyvät tallentamaan samaan aikaan useita eri videolähteitä.

Termin synonyymit

Aiheeseen liittyviä termejä

Seuraa! Kirjekuoren symboli
Uutiskirje
Threadsin logo
Threads
Blueskyn logo
Bluesky
Mastodonin logo
Mastodon
Sulje palkki