--->
AfterDawn logo

Väite: Googlen uusi haku on "varastamista"

Petteri Pyyny Petteri Pyyny
2 kommenttia

Tällä viikolla Suomeenkin saapui Googlen täysin uusittu hakukone, joka näyttää lähes kaikkien hakutulosten alussa tekoälyn luoman vastauksen kysyttyyn aiheeseen.

Varsinaiset linkit, joista sisältö on louhittu, ovat alempana hakutuloksissa. Ja tutkimusten pohjalta tiedetään, että perinteisten linkkitulostenkin osalta yläreuna kaappaa lähes kaiken huomion käyttäjiltä.

Käytännössä Googlen muutos tarkoittaa siis sitä, että valtaosa Googlea käyttävistä ei enää edes klikkaa hakutuloksia, vaan tyytyy tekoälyn antamaan vastaukseen. Tästä onkin jo todisteita Yhdysvalloista, jossa tekoälyvastaukset otettiin käyttöön vuosi sitten: siellä hakujen määrä on kasvanut reippaalla tahdilla, mutta linkkien klikkaaminen hakutuloksissa on romahtanut.


Ennakoimme jo vuosi sitten, että muutos tulee tuhoamaan nykymuotoisen netin - ja näyttää siltä, että muutkin mediat ovat päätymässä samaan lopputulokseen.

Sopimus on rikki

Etenkin eräänlaista "kysymykseen vastaavaa" sisältöä on syntynyt nykymuotoisen internetin olemassaolon ajan valtavasti.

Laajasti ajatellen vaikkapa tuotearvostelut vastaavat kysymykseen "kannattaako tuote X ostaa". Ja erilaiset oppaat pyrkivät vastaamaan siihen, miten jokin asia tehdään - olipa kyse sitten vaikkapa pesukoneen korjaamisesta tai kännykän hakukoneen vaihdosta toiseen.

Tämän tyyppisen sisällön ylivoimaisesti suurin liikenteen lähde ovat aina olleet hakukoneet, koska se on kuluttajalle loogisin paikka aloittaa kysymykseen vastauksen etsiminen.

Ammattimaisesti tämän tyyppistä sisältöä tuottavat verkkosivustot ovat voineet luottaa siihen, että hyvälle sisällölle löytyy silmäpareja juurikin hakukoneiden tuottamasta liikenteestä. Sisällön tuottamisen kustannukset on sitten katettu hakukoneista kyseiselle sivulle päätyneille silmäpareille näytetyillä mainosnäytöillä.

Nyt tuo yhteistyö on mennyt rikki, kun Google ei enää tarjoakaan ensisijaisesti linkkejä, vaan sen tekoäly on kerännyt kyseisiltä sivuilta sisällön itselleen - ja vastaa käyttäjän kysymykseen suoraan tekoälyn koosteella.

Meno muuttui jo astetta villimmäksi

Tekoälykoosteet, jotka siis Suomeen saapuivat toukokuun 2025 lopulla, ovat toki vasta alkua. Yhdysvalloissa Google on jo laajentanut tekoälyn käyttöä hakukoneessaan ja siellä on nyt käytössä AI Mode -haku.

AI Mode on aiempaa laajemman ja pidemmän tekoälyvastauksen luova haku, joka jäsentelee vastauksen hieman samaan tapaan kuin Wikipedia. Se toki tarjoaa kappaleiden välissä pienet linkit lähteisiin, josta tieto on alunperin tekoälylle napattu käyttöön.


Mutta samaan aikaan Google on estänyt lähdetiedon välittämisen eteenpäin AI Mode-hakutulosten linkeistä. Eli sivustot eivät pysty näkemään lainkaan sitä, paljonko - jos ollenkaan - heille saapuu käyttäjiä uusista tekoälyn tuottamista koosteista. Kyynisin selitys on se, että Google ei halua sivustojen tietävän sitä, miten naurettavan vähän käyttäjät klikkaavat enää lähteisiin, saatuaan pitkän ja perusteellisen vastauksen Googlen tekoälyltä.

Julkaisijat alkavat reagoimaan

Tyhjästähän Googlen tekoäly ei sisältöä keksi, vaan se on käytännössä napattu suoraan verkkosivustoilta. Verkkosivustot ovat puolestaan maksaneet tekijöilleen palkkaa siitä, että sisältöä on tuotettu - mutta Google ei maksa sisällön ottamisesta oman tekoälynsä käyttöön yhtään mitään. Ei enää edes sitä, millä "sopimus" aiemmin rahoitettiin - eli hakutuloksista sivuille päätyvillä lukijoilla.

Yhdysvaltain uutis- ja media-alaa edustava News/Media Alliance julkaisi tällä viikolla lyhyen, mutta kitkerän kannanoton Google AI Mode -hakukoneesta:

Linkit olivat viimeinen pelastava tekijä hakukoneissa, joka toi julkaisijoille liikennettä sen myötä myös tuloja. Nyt Google vain ottaa sisällön väkisin ja käyttää sitä ilman mitään vastinetta - mielestämme tämä on varkauden määritelmä. [Yhdysvaltain] oikeusministeriön toimien on puututtava tähän, jotta voidaan estää tilanne, jossa yksi yksittäinen yhtiö hallinnoi koko nettiä.

Hieman aiemmin, Googlea vastaan nostetun monopolioikeudenkäynnin asiakirjoista selvisi (maksumuuri), että Google oli harkinnut aiemmin sellaista mahdollisuutta, että julkaisijat voisivat kieltäytyä sisältönsä käytöstä Googlen tekoälyn materiaalina.


Google kuitenkin päätti toisin. Nyt ainoa mahdollisuus julkaisijoille olisi poistaa sivustonsa kokonaan Googlesta, eli myös siitä perinteisestä hakukoneesta, jonka osalta yhteistyö oli vielä järkevää ja "yhteistyösopimus" oli molempia hyödyttävällä tolalla.

Google tuomittiin elokuussa 2024 määräävän markkina-aseman väärinkäytöstä Yhdysvalloissa käydyssä oikeudenkäynnissä. Oikeudenkäynnin seurauksia odotetaan vieläkin, mutta oikeusjutun nostanut Yhdysvaltain oikeusministeriö haluaa pilkkoa Googlen osiin.

Jo hävityn oikeusjutun lisäksi Googlea vastaan on meneillään toinenkin monopoliaseman väärinkäyttöä koskeva oikeusjuttu Yhdysvalloissa. Trumpin hallinto on jo ilmoittanut, että se ei vastusta, jos Google päätetään pilkkoa osiin.

Omituinen tulevaisuus edessä?

Mikäli käy kuten pelätään, eli tekoäly-pohjaiset hakukoneet alkavat tuhoamaan asteittain ammattimaisesti tuotettua tai tiukasti moderoitua verkkosisältöä, päädytään jatkossa hyvin erikoiseen tilanteeseen.

Jos vaikkapa uusi ohjelmointikieli nousee valtavan suosituksi, mutta Stack Overflow ja muut ohjelmointivinkkejä jakavat sivustot ovat kadonneet, eivät tekoälybotit saa mistään siihen liittyvää sisältöä. Ja kun aloitteleva ohjelmoija yrittää pyytää apua ohjelmointiongelmiinsa kyseisen ohjelmointikielen osalta, käykin tilanne, jossa tekoäly ei osaa vastata kysymykseen mitään - mutta maailmassa ei ole myöskään enää sivustoja, joista vastaus löytyisi, koska niiden ylläpito ei kannata.

2 KOMMENTTIA

Snifferr1/2

Suurin osa sisällöistä on kuitenkin melko suoraan kopioitua tai käännettyä sisältöä. Vielä suurempi osa sisällöstä redditit, stack overflowit ja muut mukaan lukien ovat käytännössä täysin käyttäjien tuottamaa sisältöä eikä itse sivusto sinäänsä lisää juuri mitään lisäarvoa. Hyvin harva sivusto tuottaa juuri mitään oikeasti itse.

Vaikka nyt afterdawnin uutiset sivua kun katsoo niin eipä siellä mitään alkuperäistä sisältöä juuri ole näkyvillä.

gelthor2/2

Vaikka alusta ei tuota sisältöä, se ei tarkoita etteikö se toisi myöskään mitään lisäarvoa. Lisäarvo tulee mm. siitä että alusta kokoaa käyttäjät ja heidän tuottaman sisällön yhteen paikkaan.

Haluatko kommentoida tätä artikkelia?
Kirjaudu sisään tai Luo uusi käyttäjätunnus.

Seuraa! Kirjekuoren symboli
Uutiskirje
Threadsin logo
Threads
Blueskyn logo
Bluesky
Mastodonin logo
Mastodon
Sulje palkki