--->
AfterDawn logo

Googlen tulosten tilalle tulivat tekoälykoosteet Suomessakin

Petteri Pyyny Petteri Pyyny

Pitkään siinä kesti. Vuosi sitten Google muutti Yhdysvalloissa hakukonettaan merkittävällä tavalla ja korvasi perinteiset linkit yhtiön omalla, tekoälyn luomalla tiivistelmällä haettavasta aiheesta.

Jo tuolloin arvioimme, että muutos tulee olemaan nykymuotoisen internetin lopun alkua, koska muutos tuhoa etenkin erilaisiin ohjeisiin ja vinkkeihin pohjautuvan sisällöntuotannon aivan ytimen - eli kävijäliikenteen Googlen hakukoneesta.

Mutta Googlelle mahdollisia sivuvaikutuksia tärkeämpää on pysyä tekoälykisassa mukana - vaikka yhtiöllä onkin hakukoneissa käytännössä monopoli, lähes kaikissa maailman maissa. Maaliskuussa Google laajensikin tekoälytiivistelmien kattavuutta ja ne otettiin käyttöön myös useissa Euroopan maissa. Mutta ei vielä Suomessa.

Tänään se päivä sitten vihdoin koitti, kun Google ryhtyi tarjoamaan tekoälyn tuottamia vastauksia hakukoneessaan myös suomalaisille käyttäjille. Useat käyttäjämme vinkkasivat muutoksesta tänään ja totesimme itsekin, että näinhän siinä on käynyt. Alla pari ruutukaappausta siitä, miltä haku näyttää kännykällä ja miltä se näyttää tietokoneen ruudulta, kun alkuun tarjotaan tekoälyn luoma vastaus:


Suurin nisäkäs -haku kännykällä
Suurin nisäkäs -haku tietokoneella

Ensimmäinen ns. orgaaninen linkki löytyy tekoälytiivistelmän jälkeen - hieman vastauksen pituudesta joko ensimmäisen näkymän alareunasta tai toisinaan sen nähdäkseen täytyy vierittää ruutua hieman alaspäin. Hakukoneliikennettä analysoivat ovat jo vuosia tienneet, että ensimmäinen hakutulos kerää leijonanosan kaikista käyttäjien klikkauksista, eli jatkossa käyttäjät siis pääosin pysyvät Googlessa, eivätkä siirry muualle. Tästä onkin jo konkreettista dataa tarjolla, sillä hakukoneliikennettä analysoivan tutkimuksen mukaan Googlen hakutulossivu näytettiin viime vuonna 49% useammin kuin vuonna 2023, mutta samaan aikaan klikkaukset hakutuloksista verkkosivustoille laskivat 30 prosenttia edellisvuoteen nähden. Samaisen tutkimuksen mukaan joillain toimialoilla jopa 90% hakukerroista näyttää tekoälyn luoman vastauksen hakutulossivuilla.

Vaihtoehtoisia hakukoneita ovat mm. täysin eurooppalainen Qwant sekä yksityisyydensuojastaan tunnettu DuckDuckGo.

TÄMÄN UUTISEN KOMMENTOINTI ON PÄÄTTYNYT

Seuraa! Kirjekuoren symboli
Uutiskirje
Threadsin logo
Threads
Blueskyn logo
Bluesky
Mastodonin logo
Mastodon
Sulje palkki