Tutkimus: Älylaitteiden valmistajat eivät kerro ohjelmistojen tuen pituutta
Yhdysvaltain kauppakomissio eli FTC, teki selvityksen siitä, miten hyvin älylaitteiden valmistajat kertovat tuotteidensa tuesta.
Tulokset olivat karmeaa luettavaa. FTC tutki kaikenkaikkiaan 184 erilaisen "älykkään" laitteen julkisesti saatavilla olevia tietoja, mm. valmistajien verkkosivuilta, kunkin tuotteen tietojen yhteydestä.
Kaikkiaan tutkitusta 184 tuotteesta 161 oli sellaisia, joista ei löytynyt valmistajien sivuilta mitään tietoa siitä, miten pitkään valmistaja aikoo tarjota tuotteelle ohjelmistopäivityksiä.
Tutkittujen tuotteiden joukossa oli mm. kuulolaitteita, kotien valvontakameroita, älykkäitä ovikelloja, jne.
FTC:n mukaan "älykkäät" kodin laitteet saattavat menettää kokonaan "älynsä" ja pahimmillaan koko toimintakykynsä, jos valmistaja lakkauttaa niiden ohjelmistotuen. Yksi ongelma on tietysti tietoturva: jos vaikkapa kodin valvontakamerasta löydetään tietoturva-aukko, mutta valmistaja vain levittelee asialle käsiään, koska "luvattua päivitystukea ei enää ole", muuttaa valvontakamera pahimmillaan kodin täysin ulkopuolisten nähtävillä olevaksi, "valvotuksi" paikaksi.
Toinen huoli liittyy laitteiden vaatimaan palvelinyhteyteen. Mikäli valmistaja vain päättää lakkauttaa tuotteen vaatiman palvelimen ylläpidon, saattaa tuote lakata toimimasta kokonaan. Kiinassa on saatu tästä jo karuja esimerkkjä, kun autot eivät enää toimi kunnolla, kun autovalmistajan palvelin on lakkautettu.
FTC:n tutkijat koettivat vielä hakea netistäkin tutkimilleen tuotteille lisätietoa, mutta sekään ei auttanut paljoa: 124 tutkitulle tuotteelle ei löytynyt edes netistä mitään tietoa siitä, miten pitkää ohjelmistotukea tuotteelle on tiedossa.
Suomessa ongelmaan ovat törmänneet ensimmäisenä televisioiden omistajat: 2010-luvulla ostetuissa älytelevisioissa on monissa jo "äly" hapantunut käsiin ja hyvin tyypillisesti esimerkiksi television oma Netflix-sovellus ei enää toimi lainkaan. Kirjoitimme taannoin oppaan, jossa neuvomme, miten televisioon saa älyn takaisin ilman että televisiota täytyy heittää kierrätykseen.
Kolmas ja merkittävä ongelma on laajempi tietoturva: mikäli vaikkapa älykkäästä jääkaapista löydetään tietoturva-aukko ja sitä ei paikata, voivat rikolliset valjastaa älyjääkaapin mm. lähettämään roskapostia, täysin omistajansa tietämättä. Tällöin operaattorilla on oikeus katkaista jääkaapin omistajan nettiyhteys, ilman mitään korvausvelvollisuutta.
Yhdysvalloissa FTC aikoo tutkia, rikkovatko laitevalmistajat lakia, kun ne eivät kerro selkeästi sitä, kauanko laitteilla on ohjelmistotukea jäljellä.
KOMMENTOI
Haluatko kommentoida tätä artikkelia?
Kirjaudu sisään tai Luo uusi käyttäjätunnus.