AfterDawn logo

Yhdysvaltain oikeusministeriö harkitsee Googlen pilkkomista osiin

Petteri Pyyny Petteri Pyyny

Google ei ole hakukone.

Se on maailman suurin mainoskone. Yhtiön omistama hakukone on vain yksi, tärkeä palanen, joka tuottaa lisää sisältöä ja tietoa yhtiön tärkeimmälle osalle, eli mainoskoneistolle.

Maailman suosituimman selaimen, Googlen omistaman Chromen, tehtävä on täsmälleen sama: välittää käyttäjistä tarkkaa tietoa Googlen mainoskoneistolle, jotta yhtiö voi myydä enemmän, tarkempia ja kalliimpia mainoksia.

Samoin on maailman suosituimman kännyköiden käyttöjärjestelmän, Googlen omistaman Androidin laita. Sen tehtävä on huolehtia siitä, että (sopimuksilla pakotettuna ja rahalla houkuteltuna) maailman kännykkävalmistajat sisällyttävät Googlen hakukoneen ja Googlen selaimen mukaan kaikkiin myytyihin puhelimiin.

Tätä epäpyhää kolmiyhteyttä on tutkittu oikeudess jo vuosien ajan ja lopulta elokuussa 2024 amerikkalainen tuomioistuin päätti Googlen käyttäneen väärin määräävää markkina-asemaansa hakukoneiden markkinassa. Lisäksi yhtiön mainosteknologioihin kytkeytyviin toimiin liittyen on meneillään toinen monopolioikeudenkäynti. Lisäksi Googlen toimia tutkitaan myös Euroopan Unionissa.


Elokuisen tuomion jälkeen oikeus ei ole vielä päättänyt sitä, mitä tuomiosta seuraa. Mutta jo tuolloin syytteen nostanut Yhdysvaltain oikeusministeriö vihjasi, että se harkitsee Googlen pilkkomista osiin.

Nyt oikeusministeriön edustajat ovat vahvistaneet, että ministeriö todellakin harkitsee yhtenä ratkaisuna Googlen määrävään markkina-asemaan sitä, että yhtiö pilkottaisiin osiin.

Käytännössä oikeusministeriö ajaa mallia, jossa Googlesta irrotettaisiin Android omaksi yhtiökseen ja Chrome omaksi yhtiökseen. Google ei saisi omistaa kyseisiä yhtiöitä ja molemmat yhtiöt voisivat vapaasti solmia sopimuksia mm. siitä, mitä hakukonetta ne käyttävät jatkossa. Lisäksi kummatkin yhtiöt voitaisiin myydä kolmannelle osapuolelle. Kummatkaan uudet yhtiöt eivät saisi välittää tietoja Googlen mainoskoneistolle enää jatkossa.

Päätöksiä asiassa ei nähdä kuitenkaan ihan hetkeen, sillä oikeusistuin on kertonut päättävänsä rangaistuksista "viimeistään elokuuhun 2025 mennessä". Päätöksen jälkeen Google voi valittaa tuomiosta ylempiin oikeusasteisiin, eli juttu tulee lähes varmuudella venymään vielä vuosien mittaiseksi.

Google ei luonnollisestikaan ole tyytyväinen ajatukseen ja virallisessa blogissaan yhtiö ihmettelee oikeusministeriön tahtotilaa. Tuomio annettiin alunperin siltä pohjalta, että Google on maksanut miljardeja euroja vuosittain siitä, että sen haku pysyy mm. Applen ja Samsungin tuotteiden hakukoneena. Eli yhtiön itsensä mukaan asia ei liity mitenkään Androidiin tai Chromeen.

Asiantuntijat eivät kuitenkaan usko siihen, että Google pilkottaisiin osiin. Sen sijaan Googlea saatetaan kieltää solmimasta sopimuksia Applen ja muiden laitevalmistajien kanssa hakukoneensa sisällyttämiseksi niiden tuotteisiin. Mutta Yhdysvaltain lisäksi mm. Euroopan Unioni on harkinnut Googlen pilkkomista osiin, joten tulemme elämään mielenkiintoisia aikoja lähivuosien ajan.

TÄMÄN UUTISEN KOMMENTOINTI ON PÄÄTTYNYT

Seuraa! Kirjekuoren symboli
Uutiskirje
Threadsin logo
Threads
Blueskyn logo
Bluesky
Mastodonin logo
Mastodon
Sulje palkki