AfterDawn logo

Googlelle syytteet - Yhdysvaltain oikeusministeriö vaatii yhtiön pilkkomista ja osien pakkomyyntiä

Petteri Pyyny Petteri Pyyny

Kauan odotettu syyte napsahti eilen Yhdysvalloissa oikeusistuimeen, kun Yhdysvaltain oikeusministeriö sekä kahdeksan Yhdysvaltain osavaltiota nostivat verkkojätti Googlea vastaan syytteet.

Syytteet nostettiin Virginian osavaltion liittovaltion oikeuteen, joka ottaa jutun käsiteltäväkseen, keskitetysti.

Siviilikanteessa oikeusministeriö ja osavaltiot vaativat Googlen pilkkomista osiin ja osien pakkomyyntiä pois Googlen vaikutuspiiristä. Vastaava on tapahtunut tässä mittakaavassa kerran: vuonna 1982 monopolioikeudenkäynnissä puhelinoperaattorijätti AT&T pilkottiin kahdeksaan itsenäiseen yhtiöön, jotka eivät saaneet omistaa toisiaan ristiin.

Syytteissä keskitytään Googlen kuristusotteeseen verkkomainonnasta. Google kontrolloi käytännössä koko verkon mainosmyyntimarkkinaa, tavalla tai toisella. Tämä johtuu siitä, että yhtiö omistaa kriittisiä osia verkon nykymuotoisesta mainosmyynnistä: ohjelmallisen "huutokauppa-alustan", välitysteknologiaa sekä omia verkkomainonnan myyntiin keskittyneitä yksiköitä.


Vaikka jokin toimija näennäisesti myisi omaa mainostilaansa ilman Googlea, osa rahasta lähes väkisin luiskahtaa Googlen taskuun - viimeistään mainonnan välitystekniikasta maksettavien kulujen muodossa.

Oikeusministeriö ja osavaltiot vaativat syytteessään, että Googlen täytyy myydä mm. vuonna 2007 itselleen ostama DoubleClick sekä mainosvälitysalustansa (ad exchange).

Koko syytekirjelmä löytyy täältä (PDF).

Googlen kerrotaan nappaavan itselleen 35 senttiä jokaisesta verkkomainontaan sijoitetusta eurosta. Tämä siis niissä tapauksissa, joissa ostettu mainos ei näy lainkaan Googlen omissa hakutuloksissa, vaan muille sivuilla. Kaikki tuo raha on käytännössä suoraan pois julkaisijoilta, kuten uutissivustoilta.

Googlen ylivalta verkkomainonnassa on tulilinjalla myös Euroopassa, sillä EU ja Britannia ovat haastaneet Googlen tällä puolen valtamerta täsmälleen samasta syystä oikeuteen. Googlen odotetaan saavan Euroopassa jopa 25 miljardin euron sakot mainosmarkkinoiden valta-asemansa väärinkäytöstä - pelkästään Euroopassa.

Myös Yhdysvaltain senaatti on väläytellyt ajatusta Googlen mainosyksikön pakkomyynnistä.

Ranskassa Google sai pari vuotta sitten sakot siitä, että se suosii omia tuotteitaan mainosten sijoittelussa.

TÄMÄN UUTISEN KOMMENTOINTI ON PÄÄTTYNYT

Seuraa! Kirjekuoren symboli
Uutiskirje
Threadsin logo
Threads
Blueskyn logo
Bluesky
Mastodonin logo
Mastodon
Sulje palkki