AfterDawn logo

Qualcomm haluaa ostaa Intelin

Petteri Pyyny Petteri Pyyny
2 kommenttia

Vielä kymmenen, viisitoista vuotta sitten tuntui mahdottomalta edes ajatella, että 1980-luvun alkupuolelta lähtien IT-alaa dominoineen jättikaksikon, Intelin ja Microsoftin, kumpikaan osapuoli olisi koskaan minkäänlaisessa pulassa.

Microsoftille viimeiset 10 vuotta ovatkin olleet upeita: yhtiön pörssikurssi on kasvanut kohisemalla ja yhtiö on rakentanut perinteisten ohjelmistojensa kylkeen valtavan menestyksekkään pilviliiketoiminnan.

Mutta sitten on Intel... Yhtiö on tuntunut epäonnistuvan maailman muutosten seuraamisessa.

Huolimatta valtavista panostuksista mobiilimaailmaan, ei Intel ikinä saanut minkäänlaista jalansijaa aikaiseksi kännykkämarkkinoilla.

Sen sijaan, kännyköiden prosessorit kasvoivat aikuisiksi ja alkoivat haukkaamaan itselleen myös tietokoneiden markkinaa. Tärkeä isku oli Applen loikkaaminen Intelin leiristä ARM-pohjaisiin suorittimiin myös omissa tietokoneissaan.


Kännyköissähän peli on ollut selvää jo pitkään: sekä Apple että kaikki suurimmat Android-valmistajat käyttävät kännyköissään Armin teknologiaan pohjautuvia piirisarjoja.

Ja nyt näyttää pahalta x86-arkkitehtuurin osalta myös tietokoneissa, sillä Microsoft aikoo tosissaan siirtää PC-maailmankin ARM-aikakauteen uusilla Copilot+ -tietokoneilla, joita on tullut markkinoille käytännössä kaikilta suurimmilta PC-valmistajilta.

Intel on myös epäonnistunut luomaan itselleen merkittävää asemaa hurjalla vauhdilla kasvavassa tekoälylaskennassa, jolla mm. Nvidia on kasvattanut itsensä yhdeksi maailman suurimmista yrityksistä.

Intelin arvosta on sulanut pelkästään tämän vuoden aikana noin puolet.

Nyt maailman suurin Arm-sirujen valmistaja, Qualcomm on Wall Street Journalin mukaan (maksumuuri) ottanut yhteyttä Intelin hallitukseen ja kertonut olevansa kiinnostunut ostamaan Intelin kokonaan itselleen.

Qualcomm ei ole vielä tehnyt virallista ostotarjousta Intelistä, mutta on nyt paljastanut jo korttinsa ja ilmaissut kiinnostuksensa entisen sirumaailman ylivoimaisen ykkösen ostamisesta.

2 KOMMENTTIA

hylol1/2

olisi jännä nähdä, että pienempi yritys ostaa suuremman

Onzu2/2

Kilpailuviranomaisilla tulee olemaan kiirettä jos kauppoihin aiotaan oikeasti ryhtyä.

Haluatko kommentoida tätä artikkelia?
Kirjaudu sisään tai Luo uusi käyttäjätunnus.

Seuraa! Kirjekuoren symboli
Uutiskirje
Threadsin logo
Threads
Blueskyn logo
Bluesky
Mastodonin logo
Mastodon
Sulje palkki