AfterDawn logo

Google yhdisti voimansa Internet Archiven kanssa

Petteri Pyyny Petteri Pyyny

Google aiheutti ison pettymyksen monille käyttäjilleen alkuvuodesta 2024, kun yhtiö lopetti tarjoamasta sivuista välimuistiin tallentamiaan versioita.

Toiminto oli kätevä etenkin, jos sivusto oli jostain syystä saavuttamattomissa - käyttäjät pystyivät näkemään kuitenkin "kadonneen" sivun sisällön, lataamalla Googlen välimuistiinsa tallettaman version.

Nyt yhtiö kuitenkin tarjoaa varsin hyvää korviketta oman välimuistiversionsa tilalle, sillä Google on ottanut käyttöön Internet Archiven sivuhistorian.

Käytännössä Google tarjoaa käyttäjille mahdollisuutta päästä tutkimaan hakutuloksista löytyvän sivun aiempia versioita, linkkaamalla kyseisen sivun arkistoituihin versioihin, jotka löytyvän Internet Archiven syövereistä.

Google kertoi 9to5Googlelle, että ominaisuutta ollaan ottamassa käyttöön ja se ei näy vielä kaikille käyttäjille.


Omissa kokeiluissamme saimme toiminnon kaivettua esiin, mutta se ei ollut todellakaan yhtä helposti näkyvillä kuin aiempi, Googlen oma välimuisti.

Kun haimme paras puhelin -listaustamme, se löytyi näppärästi hakutulosten kärjestä, kuten pitääkin. Mutta sen jälkeen piti kaivautua hakutuloksen vieressä (tietekoneversiossa) näkyvän kolmen pisteen kautta aukeavaan sivupalkin valikkoon. Sieltä sitten piti siirtyä kohtaan "Lue lisää tästä sivustosta", jonka alta linkki archive.orgiin lopulta löytyi:

Linkki Internet Archiveen Googlen hakutuloksissa

Google ei ole kertonut, onko se jatkossa helpottamassa arkistoituihin tuloksiin siirtymistä.

KOMMENTOI

Haluatko kommentoida tätä artikkelia?
Kirjaudu sisään tai Luo uusi käyttäjätunnus.

Seuraa! Kirjekuoren symboli
Uutiskirje
Threadsin logo
Threads
Blueskyn logo
Bluesky
Mastodonin logo
Mastodon
Sulje palkki