AfterDawn logo

Brasilia vs Elon Muskin X / Twitter

Petteri Pyyny Petteri Pyyny
1 kommentti

Brasilian korkein oikeus on kieltänyt Twitterin eli nyttemmin X:n toiminnan maassa kokonaan.

Taustalla on mutkat suoriksi vetäen X:n nykyinen omistaja Elon Musk ja miehen toimet ostamansa sosiaalisen median puikoissa kaupan jälkeen. Musk on rampauttanut X:n moderointikykyjä omistuksensa aikana merkittävästi ja antanut myös omalla toiminnallaan lisähöyryä varsin vahvoille äärisuuntauksille palvelussa.

Brasilian oikeuslaitos määräsi useita X:n käyttäjätilejä suljettavaksi jo tämän vuoden huhtikuussa, kun oikeus totesi niiden levittävän valheellista tietoa, joka koski brasilialaisia suoraan. X kieltäytyi poistamasta tilejä ja sulki toimistonsa Brasiliassa kokonaan elokuussa.

Koska yhtiö ei noudattanut oikeuden määräystä, Brasilian korkein oikeus määräsi palvelun kokonaan käyttökieltoon, koko maassa.

Kiellolle myös saatiin varsin paljon painoarvoa, sillä samaisessa oikeuden määräyksessä sekä Apple että Google määrättiin poistamaan X:n mobiilisovellus kokonaan brasilialaisille suunnatuista sovelluskaupoistaan. Yhtiöt tottelivat määräystä ja X:n mobiilisovellus on kadonnut kummastakin sovelluskaupasta Brasiliassa.


Myös yksityiskäyttäjien käytölle asetettiin rajoituksia, sillä palvelun käyttö VPN-yhteyksien kautta tai muutoin rajoituksia kiertäen voi johtaa 7000 euron sakkoihin.

X:lle menetys oli kova isku, sillä huhtikuisten tilastojen mukaan Brasilia oli yksi suurimmista X:n käyttäjämaista.

Mielenkiintoista kyllä, brassit eivät kuitenkaan rynnänneet X:stä Metan omistamaan Threadsiin, kuten vaikkapa suomalaiset ovat tehneet. Sen sijaan brasilialaiset näyttävät valinneen uudeksi X/Twitterin korvaajakseen pienemmän Blueskyn.

Soppaan on sittemmin vedetty toinenkin Elon Muskin yritys eli Starlink.

Siinä missä paikalliset nettioperaattorit estävät nyt pääsyn X:ään, ei Starlink aio noudattaa määräystä (portugaliksi).

Vastapainoksi Brasilia on jäädyttänyt Starlinkin paikallisen tytäryhtiön varat ja estänyt mm. maksuliikenteen Starlinkille, jolloin Starlinkin nettiyhteyksien maksaminen on mahdotonta Brasiliasta käsin.

Brasilian presidentti totesi lehdistölle (maksumuuri) meneillään olevasta väännöstä näin: "Maailman ei tarvitse sietää Muskin äärioikeistolaista ideologiaa vain siksi, että hän on rikas".

Brasilia on maailman kuudenneksi väkirikkain valtio, jossa asuu yli 200 miljoonaa asukasta.

1 KOMMENTTI

Onzu1/1

Hyvä homma Brasilialta, pistetään kova kovaa vastaan.

Haluatko kommentoida tätä artikkelia?
Kirjaudu sisään tai Luo uusi käyttäjätunnus.

Seuraa! Kirjekuoren symboli
Uutiskirje
Threadsin logo
Threads
Blueskyn logo
Bluesky
Mastodonin logo
Mastodon
Sulje palkki