AfterDawn logo

Apple ja Nvidia ovat sijoittamassa OpenAI:hin

Petteri Pyyny Petteri Pyyny

Wall Street Journalin saamien tietojen mukaan sekä Apple että Nvidia ovat sijoittamassa (maksumuuri) tekoäly-yhtiö OpenAI:hin.

OpenAI:n suurin omistaja on jo pitkään ollut Microsoft, joka omistaa yhtiöstä 49 prosentin siivun. Mutta sekä Applella että Nvidialla on itsellään vahva kytkös suoraan OpenAI:hin.

Ensinnäkin Applen laitteiden uudet tekoälytoiminnot ovat OpenAI:n teknologiaan pohjautuvia, eli siis käytännössä samoja kielimalleja käyttäviä kuin OpenAI:n oma ChatGPT:kin.

Nvidia puolestaan on kasvanut yhdeksi maailman suurimmista yhtiöistä viimeisen parin vuoden aikana juurikin tekoälyhypen siivittämänä. Sen jälkeen kun ChatGPT julkaistiin vuoden 2022 lopulla, on Nvidian osakekurssi kasvanut käsittämätöntä tahtia.


Eli molemmilla yhtiöillä on selkeä syy sijoittaa OpenAI:hin ja huolehtia osaltaan siitä, että yhtiö jatkaa innovointiaan.

WSJ:n mukaan OpenAI:n arvostus, eli hinta, jonka arvoiseksi koko yhtiö arvioidaan, kun siitä myydään siivu uusille sijoittajille, nousee Applen ja Nvidian neuvotteluissa yli 100 miljardin dollarin.

Applelle sijoitus olisi hyvin epätyypillinen, sillä yhtiö ei yleensä sijoita lainkaan startup-firmoihin. Mutta toisaalta Apple on kaatanut paljonkin rahaa yhtiöihin, jotka se kokee kriittisiksi toimittajiksi sen omille tuotteilleen - eli ilmeisesti OpenAI ja sen tekoäly nähdään Applessa yhtä tärkeänä kuin vaikkapa näyttöpaneelit tai suorittimet.

KOMMENTOI

Haluatko kommentoida tätä artikkelia?
Kirjaudu sisään tai Luo uusi käyttäjätunnus.

Seuraa! Kirjekuoren symboli
Uutiskirje
Threadsin logo
Threads
Blueskyn logo
Bluesky
Mastodonin logo
Mastodon
Sulje palkki