AfterDawn logo

Klarna aikoo irtisanoa puolet henkilöstöstään, korvaa tekoälyllä

Petteri Pyyny Petteri Pyyny
3 kommenttia

Ruotsalainen maksuvälitysjätti Klarna on pyristelemässä itseään vauhdilla voitolliseksi, apunaan tekoäly.

Klarna on vähentänyt viimeisen vuoden aikana henkilöstönsä määrää viidestä tuhannesta noin 3800 henkeen, eli potkut on saanut yli tuhat ihmistä. Klarnan toimitusjohtajan Sebastian Siemiatkowskin mukaan (maksumuuri) yhtiö pystyy operoimaan kahden tuhannen hengen henkilöstöllä, kunhan tekoälyn käyttö yhtiössä laajenee entisestäänkin. Eli vielä nykyisestäkin henkilöstöstä voitaisiin puristaa lähes puolet pois, tekoälyn avulla.

Yhtiö kertoi jo alkuvuodesta miten valtaosa kaikista sen asiakaspalveluun tulevista kysymyksistä hoidetaan jo nyt tekoälyn avulla. Mielenkiintoinen seikka tekoälyn käyttöönotossa oli jo tuolloin se, että asiakkaiden tyytyväisyys saamaansa palveluun ei laskenut, kun asiakaspalvelu tilanteen hoitikin tekoäly.


Klarnan toimitusjohtajan mielestä se, että tekoäly tuhoaa ihmisten työpaikat on hyvä asia ja ei niinkään yritysten ongelma, vaan valtioiden ja niiden hallitusten ongelma.

Huhujen mukaan (maksumuuri) Klarna suunnittelee pörssilistautumista lähiaikoina ja haluaa luonnollisesti saada yrityksen taloustilanteen kohenemaan ennen pörssilistautumistaan.

3 KOMMENTTIA

zipzap1/3

No katsotaanpa, kun 90% ihmisistä on työttömänä, miten klarnalla menee. Firmat toimivat juuri niin kauan kuin on palkkaa saavia asiakkaita.

DeNiWar2/3

"Klarnan toimitusjohtajan mielestä se, että tekoäly tuhoaa ihmisten työpaikat on hyvä asia ja ei niinkään yritysten ongelma, vaan valtioiden ja niiden hallitusten ongelma."

Paitsi suomessa jossa työttömyyden ainoa syy on hallituksen mukaan ainoastaan ihmisessä itsessään koska on vain laiska eikä halua tehdä töitä.
Täällä tekoälystä ja automaatiosta ei ole minkäänlaista haittaa työllisyydelle, työttömiksi joutuneita pitää vain rankaista ja kurittaa kunnes menevät töihin, se ei ole minkäänlainen syy työttömyydelle ettei työpaikkoja oikeasti enää ole kaikille eikä yritykset palkkaa työntekijöitä.
(Ne avoimet työpaikat joita vielä on, ovat pääasiassa vuokratyöfirmoja joilla kaikilla on ne samat työpaikat avoimina vuodesta toiseen keräillessään väkeä listoilleen joihin mahtuu vaikka koko suomi kun listalla olevista ei koidu kuluja, samalla saa oivan ruoskan työttömiä kohtaan kun hallitus medioineen pääsee haukkumaan kuinka työpaikat ei kelpaa kun ne on edelleen merkattu avoimiksi... Toinen "työllistäjä" on puhelinmyyntiyritykset jotka mielellään ottavat 0-sopimuksella kun palkkaa maksetaan vain jos onnistuu myymään tuotteita vaaditun määrän ja kuinkamoni ostaa puhelinmyyjiltä tuotteita jotta he saavat edes sen pienimmän palkkansa kun palstoilla ja yleisöosastoissa pääasiassa kirotaan puhelinmyyjien jatkuvaa soittelua jotka eivät usko ettei osteta mitään)

developer853/3

Ajatus tekoälyn kehittämisen ja käyttöönoton rajoittamisesta sen takia että se vie työpaikat tuntuu hullulta.

Tekoäly on työkalu jonka avulla yksinkertaiset hommat jotka liittyvät lähinnä tiedonhakuun tai rutiinin omaisiin tehtäviin voidaan suorittaa tehokkaammin.
Tämä kyllä voi tarkoittaa entiset työt voidaan hoitaa pienemmällä määrällä työntekijöitä, mutta tämä on hyvä asia kokonaisuuden kannalta.

Jos haluaisimme vain lisää työtä ja työpaikkoja, niin tämä asia on täysin rinnastettavissa siihen että kieltäisimme kaivinkoneet ja ihmiset laitettaisiin käsin kaivamaan ojia.

Se jos ihmiset eivät löydä töitä on ikäänkuin erillinen ongelma ja sen takia ei pitäisi jarruttaa kehitystä.

Haluatko kommentoida tätä artikkelia?
Kirjaudu sisään tai Luo uusi käyttäjätunnus.

Seuraa! Kirjekuoren symboli
Uutiskirje
Threadsin logo
Threads
Blueskyn logo
Bluesky
Mastodonin logo
Mastodon
Sulje palkki