AfterDawn logo

Argentiina alkaa ennustamaan rikollisuutta tekoälyn avulla

Petteri Pyyny Petteri Pyyny

Vahvoja tulevaisuuden dystopiaelokuvan kaikuja antava muutos on tapahtumassa Etelä-Amerikassa, kun Argentiina on ottamassa tekoälyä käyttöön lainvalvonnassa.

Maa aikoo "ennustaa tulevia rikoksia" tekoälyn avulla, jossa koneoppimisen avulla pystyttäisiin päättelemään aiemmista rikostilastoista ja -tapauksista tulevien rikosten ajankohtia ja tapahtumapaikkoja.

Maa on myös aikeissa ottaa käyttöön maanlaajuisen kasvojentunnistuksen, jonka avulla voidaan löytää etsintäkuulutetut henkilöt helpommin. Molemmat toimet tullaan keskittämään uudelle tekoälyä käyttävälle turvallisuusvirastolle.

Ihmisoikeusjärjestöt ovat jo älähtäneet uudesta lainsäädännöstä. Järjestöt pelkäävät koneoppimisen johtavan heikoimmassa asemassa olevien kansanryhmien järjestelmälliseen seurantaan.


Lisäksi yksityisyyttä ajavat järjestöt pelkäävät kerättyjen tietojen ja tekoälymallin päätyvän myös muuhun käyttöön kuin rikollisuuden ehkäisyyn.

Argentiinan suunnitelmat kuulostavat monelta osin kevytversiolta Kiinan valvontajärjestelmältä. Mutta niissä on vahvasti kaikuja myös vuoden 2002 Minority Report elokuvaan, jossa rikollisuus oli kitketty pois kokonaan, ennustamalla sen synty ja pidättämällä rikoksiin tulevaisuudessa syyllistyvät jo etukäteen.

TÄMÄN UUTISEN KOMMENTOINTI ON PÄÄTTYNYT

Seuraa! Kirjekuoren symboli
Uutiskirje
Threadsin logo
Threads
Blueskyn logo
Bluesky
Mastodonin logo
Mastodon
Sulje palkki