AfterDawn logo

Osa Elisan kaapelimodeemeista lakkasi toimimasta

Petteri Pyyny Petteri Pyyny
5 kommenttia

Osalla Elisan laajakaista-asiakkaista on katkennut netti eilen illalla, tarkalleen ottaen 15.6.2024 klo 23:59 jälkeen.

Ongelman taustalla ovat kaapelimodeemit, joiden tukiaika niiden valmistajien toimesta on päättynyt.

Keskiyöllä modeemien olisi pitänyt uusia ns. tietoturvasertifikaattinsa, mutta koska laitteiden tuki on päättynyt, eivät laitevalmistajat toimita enää uusia sertifikaatteja laitteille.

Tilanne koskee vain useita vuosia vanhoja laitteita, joiden omistajia Elisa on lähestynyt alkuvuoden aikana sekä kirjeitse että tekstiviestien välityksellä, pyrkien tiedottamaan asiasta.

Ainoa tapa saada laajakaistayhteys uudestaan toimimaan, on uuden kaapelimodeemin hankkiminen.

Elisan tukisivulla kerrotaan, miten modeemin voi hankkia Elisan kautta, mutta laitteita myyvät myös muut elektroniikkakaupat.

Elisan verkko lakkasi toimimasta näillä laitemalleilla:

 • Cisco EPC3928
 • Cisco EPC3825
 • Cisco EPC3828
 • Cisco EPC3010
 • Cisco EPC3008
 • Cisco EPC3000
 • Cisco EPC2325
 • Cisco EPC3212
 • Cisco EPC3940I
 • Hitron Technologies BVW-3653 (BeWAN, Kotiboksi)
 • Hitron Technologies CMOA-PMX (BeWAN, Kotiboksi)


Oman kaapelimodeemin valmistajan ja mallinumeron voi tarkistaa laitteen takaa löytyvästä tarrasta. Vanhalla kaapelimodeemilla ei ole muutoksen jälkeen enää mitään järkevää hyötykäyttöä, joten se kannattaa kipata suoraan SER-keräykseen.

5 KOMMENTTIA

zipzap1/5

Onkohan tuokaan nyt ihan laitaa. Minulla on netti ja koneet verstaassa, ne ovat iänikuisia ja niissä ei ole varastettavaa. Niillä toistetaan vain musiikkia. Nyt modeemi ei toimi. Eiköhän jokaisella ole oikeus käyttää laitteitaan tietoturvan tasosta valitsemallaan tavalla. EI NÄIN

JanneMasa2/5

Se, että sua ei kiinnosta pätkääkään tietoturva niin on monen muun ongelma. Vastaavia huonosti suojattuja koneita käytetään nimenomaan bottiverkkoihin millä sitten hyökätään muita palveluja vastaan.

sammal3/5

Eihän vanha laite mitenkään turvattomaksi muutu yhdessä yössä. Valmistajat eivät myönnä sertifikaatteja, jotta voivat myydä uusia laitteita ja Elisa komppaa mukana. Entä jos ne laitteet toimivat vielä jonkin toisen operaattorin verkossa? Kuluttajalle turhaa rahamenoa ja täysin turhaa SER-jätettä. EU:n pitäisi puuttua nimenomaan tällaisiin ja jättää ne evästepuuhastelut ja vakoiludirektiivit kokonaan pois agendalta.

jartar4/5

Ne nimenomaan ovat turvattomia koska niihin ei tule päivityksiä vakavienkaan haavoittuvuuksien kohdalla. Eikä operaattoria vaihtamalla tule näihin tietoturvapäivityksiä. Ja se on ihan ymmärrettävää, että valmistajat eivät päivitä laitteitaan loputtomasti. Se kuitenkin maksaa.

zipzap5/5

Ei se sen minuutin aikana paljon hyökkäile, kun lataan jonkin piirustuksen netistä kerran kuukaudessa. Sitä varten hankittava uusi laite.

Haluatko kommentoida tätä artikkelia?
Kirjaudu sisään tai Luo uusi käyttäjätunnus.

Seuraa! Kirjekuoren symboli
Uutiskirje
Threadsin logo
Threads
Blueskyn logo
Bluesky
Mastodonin logo
Mastodon
Sulje palkki