AfterDawn logo

Euroopan komissio perusti tekoälytoimiston - valvoo tekoälymalleja koskevia sääntöjen noudattamista

Janne Yli-Korhonen Janne Yli-Korhonen

Euroopan komissio on perustanut tekoälytoimiston, jonka tehtävänä on pyrkiä mahdollistamaan tekoälyn tulevan kehittämisen, käyttöönoton ja käytön tavalla, joka edistää yhteiskunnallisia ja taloudellisia hyötyjä ja innovointia ja vähentää samalla riskejä.

Tekoälytoimisto työllistää yli 140 työntekijää. Henkilöstöön kuuluu teknologia-asiantuntijoita, hallintoavustajia, juristeja, politiikan asiantuntijoita ja taloustieteilijöitä.

Toimistossa on erilaisia yksiköitä. Yksiköissä esimerkiksi seurataan rikkomuksia ja hallinnoidaan seuraamuksia sekä seurataan suuntauksia ja investointeja.

"Uudella tekoälytoimistolla ja sen 140 lahjakkaalla naisella ja miehellä on tarvittava asiantuntemus tekoälysäädöksen täytäntöönpanon edistämiseksi ja Euroopan roolin vahvistamiseksi maailmanlaajuisena tekoälyn standardien asettajana. Virasto edistää eurooppalaista tekoälyekosysteemiä, joka on innovatiivinen, kilpailukykyinen ja EU:n sääntöjen ja arvojen mukainen", kommentoi sisämarkkinoista vastaava komission jäsen Thierry Breton.

Komissio kertoo, että toimisto varmistaa tekoälysäädöksen johdonmukaisen täytäntöönpanon. Tämä toteutetaan tukemalla jäsenvaltioiden hallintoelimiä. Tekoälytoimisto valvoo myös suoraan yleiskäyttöisiä tekoälymalleja koskevien sääntöjen noudattamista.

Tekoälytoimisto koordinoi yhteistyössä muun muassa tekoälyn kehittäjien kanssa uusimpien toimintaohjeiden laatimista, testaa ja arvioi yleiskäyttöisiä tekoälymalleja, pyytää tietoja sekä tarvittaessa soveltaa seuraamuksia.

"Tänään julkistettu tekoälyvirasto auttaa varmistamaan tekoälysäädöksen johdonmukaisen täytäntöönpanon. Virasto arvioi ja testaa yhdessä kehittäjien ja tiedeyhteisön kanssa yleiskäyttöistä tekoälyä sen varmistamiseksi, että tekoäly palvelee meitä ihmisinä ja vaalii eurooppalaisia arvojamme", Euroopan digitaalisesta valmiudesta vastaava johtava varapuheenjohtaja Margrethe Vestager kertoo.

Toimisto antaa neuvoja parhaista käytännöistä ja mahdollistaa pääsyn erilaisiin tekoälyn testiympäristöihin.


Tekoälytoimisto varmistaa myös strategisen, johdonmukaisen ja tehokkaan eurooppalaisen lähestymistavan tekoälyyn kansainvälisellä tasolla. Komission mukaan tekoälytoimistosta tulee maailmanlaajuinen vertailukohta.

Tekoälytoimisto valmistelee parhaillaan ohjeita tekoälyjärjestelmän määritelmästä ja kielloista, ja molemmat ohjeet on määrä antaa kuuden kuukauden kuluttua tekoälysäädöksen voimaantulosta.

Komission organisaatiomuutokset astuvat voimaan 16. kesäkuuta ja hallituksen ensimmäinen kokous pidetään kesäkuun loppuun mennessä.

KOMMENTOI

Haluatko kommentoida tätä artikkelia?
Kirjaudu sisään tai Luo uusi käyttäjätunnus.

Seuraa! Kirjekuoren symboli
Uutiskirje
Threadsin logo
Threads
Blueskyn logo
Bluesky
Mastodonin logo
Mastodon
Sulje palkki