AfterDawn logo

Gmail estää pian ison osan mainospostista ja uutiskirjeistä

Petteri Pyyny Petteri Pyyny

Vuonna 2017 internetin teknologiapalettia hallinnoivan Internet Engineering Task Forcen eli IETF:n työn tuloksena valmistui määrittely uudelle standardille sähköposteihin liittyen.

RFC 8058 määrittelee tavan, jolla yhtiöiden lähettämissä sähköposteissa, kuten uutiskirjeissä ja tiedotteissa, pitää teknisesti ilmoittaa mahdollisuudesta lopettaa kyseisten sähköpostien vastaanottaminen.

Yksi standardin vaatimuksista on se, että sähköpostin tunnistetiedoissa (header) ilmoitettavan uutiskirjeen perusmislinkin pitää toimia yhdellä klikkauksella. Eli klikkaamalla "peru uutiskirje"-linkkiä, uutiskirjeen tilauksen täytyy peruuntua välittömästi.

Välissä ei saa olla yhtään välivaihetta eli mitään erillistä "oletko aivan varma?" -kyselyä ei sallita. Myöskään sisäänkirjautumista ei voida vaatia, vaan kuten sanottua, perumislinkin pitää toimia suoraan, sellaisenaan.

Tähän saakka standardi on ollut kohtuullisen merkityksetön, mutta pian asia muuttuu radikaalisti.


Kaksi maailman suurimpiin sähköpostipalveluihin kuuluvaa palvelua eli Googlen Gmail sekä Yahoo!n Yahoo! Mail alkavat jatkossa vaatimaan yhdellä klikkauksella uutiskirjeen perumista kaikilta suurilta sähköpostilähettäjiltä.

Gmail lisäsi vaatimuksen virallisesti jo helmikuun alussa, mutta ilmeisesti vaatimus otetaan käyttöön vasta 1.6.2024.

Jos viestejä lähettävä taho ei toteuta mekanismia sähköposteihinsa määräaikaan mennessä, alkavat Gmail ja Yahoo Mail siirtämään sähköpostit suoraan roskapostien laatikkoon - tai jopa estämään niiden vastaanottamisen kokonaan.

Suomalaisista suurista sähköposteja lähettävistä tahoista mm. Elisan asiakkailleen lähettämät markkinointiviestit ovat ainakin tätä kirjoitettaessa edelleen sääntöjen vastaisia - eli eivät sisällä mahdollisuutta perua uutiskirjettä yhdellä klikkauksella, vaan viestissä oleva perumislinkki vaatii sisäänkirjautumisen Elisan tunnuksilla. Elisan uutiskirjeen perumisen linkkiä ei löydy myöskään teknisesti oikein toteutettuna viestin metatiedoista.

Kun perumislinkki on toteutettu oikein, tulee Gmail jatkossa näyttämään suoraan sähköpostin alussa oman "Peru tilaus"-painikkeen, vaikka viestissä itsessään linkkiä ei olisikaan näkyvillä.

Vaatimukset eivät koske pieniä yrityksiä ja yksityisiä tahoja, vaan esimerkiksi Gmail vaatii toiminnon toteuttamista, jos lähettäjä lähettää yli 5000 sähköpostia yhden vuorokauden aikana.

Vaatimus ei erittele sitä, ovatko vastaanottajat yksityisiä kansalaisia vai yrityksiä. Suomessa myös mm. DNA:n yrityksille tarkoitetuista markkinointiviesteistä sekä Sanoman asiakkailleen lähettämistä markkinointiviesteistä puuttuvat RFC 8058:n vaatimat ominaisuudet.


(tiedot Sanoman, DNA:n ja Elisan sähköpostien metatiedoista on kaivettu itse vastaanottamistamme sähköposteista viimeisen 4 viikon ajalta)

KOMMENTOI

Haluatko kommentoida tätä artikkelia?
Kirjaudu sisään tai Luo uusi käyttäjätunnus.

Seuraa! Kirjekuoren symboli
Uutiskirje
Threadsin logo
Threads
Blueskyn logo
Bluesky
Mastodonin logo
Mastodon
Sulje palkki