AfterDawn logo

EU tutkii löysäileekö Meta Venäjän disinformaation moderoinnissa

Petteri Pyyny Petteri Pyyny

Euroopan Unioni on aloittamassa tutkintaa Metan moderointikäytäntöihin. Tutkimuksen kohteena ovat sekä Facebook että Instagram.

EU epäilee, että Meta ei ota Venäjän vaikuttamisyrityksiä tarpeeksi vakavasti ja sosiaalisessa mediassa leviävät, Venäjän rahoittamat valeuutiset leviävät edelleen. Erityisen huolissaan EU on siitä, että Venäjän vaikutusyritykset uhkaavat demokraattisia vaaleja Euroopassa.

Tutkinnan kohteena ovat sekä maksettujen mainosten rahoittajatahojen selvittäminen että ns. viraalisti leviävien valeuutisten pysäyttäminen.

EU:n työkaluna tutkinnassa on nyt aivan uusi apuväline, eli Digital Services Act -laki. DSA asettaa kaikkein suurimmille verkkoalustoille aivan eri tavalla velvollisuuksia ja vastuita kuin mitä niiltä on aiemmin vaadittu.

Asiasta uutisoineen Financial Timesin mukaan (maksumuuri) Unionin tutkinnassa ei nosteta suoraan Venäjän osuutta tapetille, vaan tutkimus kattaa kaiken muunkin Metan omistamien kanavien kautta tapahtuvan disinformaation seurannan.


Jos EU toteaa, että Meta ei aktiivisesti estä valeuutisten ja muun disinformaation levittämistä palvelussaan, voi EU läktäistä Metalle valtavat sakot. DSA-lain pohjalta sakot voivat kohota 6 prosenttiin Metan vuotuisesta liikevaihdosta. Metan liikevaihto vuonna 2023 oli 134,9 miljardia dollaria eli sakot voisivat kohota yli 8 miljardiin dollariin (noin 7,5 miljardia euroa).

KOMMENTOI

Haluatko kommentoida tätä artikkelia?
Kirjaudu sisään tai Luo uusi käyttäjätunnus.

Seuraa! Kirjekuoren symboli
Uutiskirje
Threadsin logo
Threads
Blueskyn logo
Bluesky
Mastodonin logo
Mastodon
Sulje palkki