AfterDawn logo

Poliisi varoittaa huijauksesta, jossa puhelimeen asentuu haittaohjelma - uhri menetti 95 000 euroa

Janne Yli-Korhonen Janne Yli-Korhonen

Helsingin poliisi varoittaa huijauksessa, jossa uhrien puhelimiin on asennettu haittaohjelma. Haittaohjelman avulla huijarit saavat käyttäjän puhelimen haltuunsa, ja siten aiheuttamaan uhrille muun muassa merkittävää taloudellista vahinkoa.

Poliisi kertoo, että huijauksessa henkilö saa tekstiviestin, jossa pyydetään olemaan yhteydessä numeroon.

Numero vaikuttaa olevan kotimaisen kotimaisen teleoperaattorin tai paikallisverkon numero. Tekstiviesti saattaa tulla oikean yrityksen tai organisaation nimissä.

Mikäli numeroon on yhteydessä, huijarit antavat toimintaohjeet. Ohjeita noudattamalla puhelimeen asentuu haittaohjelma.

Haittaohjelman avulla huijarit saavat käyttäjän puhelimen haltuunsa. He pystyvät esimerkiksi kirjautumaan verkkopankkiin ja siirtämään rahaa. Eräässä tapauksessa rikoksen uhri menetti huijauksessa 95 000 euroa.


Poliisi ei tarkemmin kerro, minkälaisesta haittaohjelmasta on kyse.

"En suosittele avaamaan mitään viesteillä toimitettuja linkkejä. Luotettavat tahot, kuten erilaiset kansalaisille suunnatut palvelut, voivat lähettää tekstiviestejä asiakkaille, mutta yleensä viesteissä pyydetään kirjautumaan sivustolle internet-selaimessa. Turvallisinta onkin kirjoittaa sivuston osoite osoiteriville ja kirjautua palveluun vasta sitten", sanoo rikoskomisario Teemu Haapala, joka tutkii petosrikoksia Helsingin poliisissa.

KOMMENTOI

Haluatko kommentoida tätä artikkelia?
Kirjaudu sisään tai Luo uusi käyttäjätunnus.

Seuraa! Kirjekuoren symboli
Uutiskirje
Threadsin logo
Threads
Blueskyn logo
Bluesky
Mastodonin logo
Mastodon
Sulje palkki