AfterDawn logo

Tekoäly vie pian enemmän sähköä kuin maailman väkirikkain valtio

Petteri Pyyny Petteri Pyyny

Piirisuunnitteluyhtiö Armin toimitusjohtaja Rene Haas arvioi tekoälyyn tarvittavan energiamäärän ohittavan nykyisellä kasvutahdillaan hurjimmatkin ennusteet.

Haasin mukaan nykytahdilla maailman datakeskukset haukkaavat enemmän energiaa vuonna 2030 kuin maailman väkirikkaimmasi maaksi kasvanut Intia.

Kyseinen luku ei ole kuitenkaan pelkkää tekoälylaskentaa, vaan Haas laskee mukaan kaikki datakeskukset, eli jokaisen Facebookin, Googlen, Netflixin ja Amazonin palvelinkeskuksetkin. Mutta päätähuimaava kasvu on nimenomaan tekoälyn syytä - tai ansiota, riippuen keneltä kysytään. Ennuste olettaa, että mikään ei nykytilassa muutu, vaan kasvu jatkuu nykyisenkaltaisena. Tällöin datakeskukset kuluttaisivat kolme kertaa enemmän energiaa vuonna 2030 kuin mitä ne tällä hetkellä kuluttavat.

Tekoälylaskenta on nykymuodossaan äärimmäisen paljon raskasta laskentaa vaativaa. Joka on osasyy sille, miksi useimmat kehittyneimmät tekoälymallit ovatkin maksullisia, myös loppukuluttajalle.


Haasin varoitus ei ole ensimmäinen, joka on nostettu tekoälyn energian kulutuksen järisyttävästä mittakaavasta. Mutta luonnollisesti Haasilla on myös oma agendansa taustalla, sillä Arm pyrkii kasvattamaan osuuttaan myös palvelinmarkkinoilla. Nythän käytännössä kaikki maailman kännykät käyttävät Armin teknologiaan perustuvia suorittimia (myös iPhone) ja kaikki uudet Mac-tietokoneet käyttävät nekin Armin teknologiaan perustuvia, Applen M-sarjan suorittimia.

Haas toivookin, että yritykset panostaisivat energiatehokkaampiin ratkaisuihin palvelinkeskuksissaan - kuten Armin kehittämiin siruihin. Tällä hetkellä tekoälylaskennan laskentateho haetaan pitkälti Nvidian nimenomaan tekoälylaskentaan suunnitelluista piireistä.

TÄMÄN UUTISEN KOMMENTOINTI ON PÄÄTTYNYT

Seuraa! Kirjekuoren symboli
Uutiskirje
Threadsin logo
Threads
Blueskyn logo
Bluesky
Mastodonin logo
Mastodon
Sulje palkki