AfterDawn logo

EU: Huumeparoni Pablo Escobarin nimeä ei voi rekisteröidä tavaramerkiksi

Petteri Pyyny Petteri Pyyny

Aivan kaikkea ei voi rekisteröidä tavaramerkiksi, vaikka haluaisi. Euroopan Unioni ja tarkalleen ottaen Euroopan Unionin tuomioistuin ovat ottaneet kantaa erikoiseen tavaramerkkihakemukseen.

Kyseessä on kenties kaikkien aikojen tunnetuimman huumeparonin, kolumbialaisen Pablo Escobarin nimestä. Escobar johti pahamaineista Medellinin huumekartellia ja hän kuoli vuonna 1993 Kolumbian poliisivoimien ja armeijan kanssa käydyssä aseellisessa yhteenotossa.

Escobarin veli, Roberto de Jesus Escobar Gaviria, perusti vuonna 2020 yrityksen nimeltä Escobar Inc. Yritys on rekisteröity Yhdysvalloille kuuluvalle Puerto Ricon itsehallintoalueelle.

Escobar Inc yritti hakea termille Esocbar tavaramerkkisuojaa Euroopan Unionista. Euroopan Unionin teollisoikeuksien virasto (EUIPO) hylkäsi tavaramerkkihakemuksen jo vuonna 2022. Gavirian yritys valitti päätöksestä EU:n tuomioistuimeen, joka antoi asiassa tänään päätöksensä (PDF).


Tuomioistuin kieltäytyi myöntämästä tavaramerkkiä ja perusteli päätöstään sillä, että tavaramerkki sotisi "perusarvoja ja moraalia vastaan". Escobaria ei itse asiassa koskaan tuomittu yhdestäkään rikoksesta oikeudessa, mutta jo se, että hänestä on muodostunut "järjestäytyneen rikollisuuden symboli" on itsessään riittävä todiste siitä, että tavaramerkki loukkaisi moraalisia arvoja.

Escobat Inc kertoi vuonna 2020 suunnittelevansa oman kännykän julkaisua, jonka nimeksi olisi tullut Escobar Fold 1. Nykyisin yhtiö tekee kauppaa omalla Escobar Cash -kryptovaluutallaan.

TÄMÄN UUTISEN KOMMENTOINTI ON PÄÄTTYNYT

Seuraa! Kirjekuoren symboli
Uutiskirje
Threadsin logo
Threads
Blueskyn logo
Bluesky
Mastodonin logo
Mastodon
Sulje palkki