AfterDawn logo

Britannia tekee siveettömistä kuvamuokkauksista laittomia, ns. deepfake-kuvat kohteena

Petteri Pyyny Petteri Pyyny

Britanniassa käsitellään parhaillaan lakiesitystä, joka tekisi ns. deepfake-kuvista laittomia. Aivan kaikki deepfake-kuvat ja -videot eivät olisi laittomia uudenkaan lain mukaan, mutta laittomaksi ne muuttuisivat silloin, jos niistä on muokattu seksuaalisuutta sisältäviä.

Jo viime vuonna vastaavien deepfake-kuvien jakamisesta tuli maassa laitonta, mutta nyt myös kuvien luonnista tulee laitonta. Laki ei erittele sitä, onko kuvia jaettu eteenpäin vai onko ne tehty vain ns. omaan käyttöön, vaan ylipäätään laissa kuvatun kaltaisten kuvien luonti on itsessään rikos.

Aiheesta uutisoineen The Guardianin haastattelemien asiantuntijoiden mukaan deepfake-kuvia ja -videoita tehdään usein häpäisy- tai kostotarkoituksella.

Kuvien luomisesta saa merkinnän rikosrekisteriin sekä oikeuden määräämät sakot, joille ei ole asetettu laissa ylärajaa. Mikäli luomiaan kuvia jakaa myös eteenpäin, seuraisi siitä lakiesityksen mukaan vankeutta.

TÄMÄN UUTISEN KOMMENTOINTI ON PÄÄTTYNYT

Seuraa! Kirjekuoren symboli
Uutiskirje
Threadsin logo
Threads
Blueskyn logo
Bluesky
Mastodonin logo
Mastodon
Sulje palkki