AfterDawn logo

Suuryritysten johto taipui: Etätyöt ovat uusi normaali, joka ei tule katoamaan

Petteri Pyyny Petteri Pyyny

Vielä vuosi sitten Yhdysvalloissa tehdyssä kyselytutkimuksessa lähes kaksi kolmesta suuryritysten toimitusjohtajista arvioi, että työntekijät palaavat toimistolle tekemään työnsä, viitenä päivänä viikossa.

Tuolloin yritykset olivat vielä tiukasti sitä mieltä, että koronapandemian aiheuttama etätyöaalto oli vain ohimenevä hullutus ja että ainakin heidän oma yrityksensä onnistuisi houkuttelemaan - tai pakottamaan - työntekijät takaisin täyspäiväiseen lähityöhön.

Vuotta myöhemmin ääni on muuttunut kellossa, kun etätöihin kriittisesti suhtautuneet yhtiöt ovat huomanneet työntekijöiden äänestävän jaloillaan ja vaihtavan firmaa, mikäli etätöitä ei voi jatkossa tehdä.

KPMG:n tutkimuksessa (PDF) vain kolmasosa suuryritysten johdosta oli sitä mieltä, että etätyöt loppuvat kolmen vuoden sisään heidän yrityksessään.

Lähes puolet vastaajista uskoi, että pidemmällekin katsottuna tulevaisuus on hybridityötä, jossa toimistolla käyminen on enemmän poikkeus kuin sääntö.


Hurja trendi on tutkimuksessa myös siinä, että kolmasosa yritysjohdosta tutkii aktiivisesti sitä, miten nelipäiväinen työviikko sopisi heidän yrityksensä toimintaan.

Alkuvuodesta uutisoitiin laajalti miten amerikkalainen keskuspankki oli tehnyt laajan tutkimuksen etätöiden vaikutuksesta tuottavuuteen ja havaitsi, että etätyö ei muuta tuottavuutta millään tavalla. Eli etätöitä tekevät eivät ole tuottavampia kuin toimistolla työtä tekevät, mutta eivät myöskään yhtään vähemmän tuottavia.

Toki, jotkut yritykset potkivat edelleen trendiä vastaan: IT-jätti Dell on kertonut, ettei se aio ylentää etätöitä tekeviä ihmisiä lainkaan.

TÄMÄN UUTISEN KOMMENTOINTI ON PÄÄTTYNYT

Seuraa! Kirjekuoren symboli
Uutiskirje
Threadsin logo
Threads
Blueskyn logo
Bluesky
Mastodonin logo
Mastodon
Sulje palkki